Guvernul a anunțat oficial extinderea termenului limită de depunere a Declarației Unice, termen care era inițial 15 martie. Anterior, ministrul Finanțelor declarase că va înainta în guvern această propunere, aflată în dezbatere publică.
Românii care obțin venituri din activități independente și din drepturi de autor vor avea posibilitatea de a depune declarația Unică până pe data de 31 iulie, după cum a decis Guvernul. „Am prelungit acest termen de la 15 martie, cum era inițial, la 31 iulie. Declarația Unică poate fi depusă online prin Spațiul Privat Virtual (SPV) și prin portalul e-guvernare”, a declarat premierul Viroica Dăncilă în ședința de Guvern de astăzi.
Tot la 31 iulie a fost stabilit și termenul de plată a impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale obligatorii. Același termen va fi în vigoare și pentru bonificația la depunerea declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanță și plata integrală a obligațiilor fiscale. Termenul de 31 martie prevăzut în Codul fiscal, pâna la care organul fiscal central transmite, în sistem informatic, unităților Trezoreriei Statului fișierul care cuprinde valoarea bonificației acordate reprezentând contribuția de asigurări sociale va fi prorogat până la data de 15 august 2019 inclusiv.
Motivele invocate la elaborare proiectului țin de „noutate procedurii” în ce privește transmiterea electronică a declarațiilor, de numărul mare de accesări al portalului ANAF, care riscă să se blocheze pe 15 martie și de timpul scurt de la care formularele au devenit accesibile.
Începând din acest an, Declarația Unică poate fi depusă doar online. Prin intermediul Declarației unice, trebuie declarate următoarele tipuri de venit realizat: venituri/pierderi din activități independente venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din cedarea folosinței bunurilor venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, determinate în sistem real venituri din transferul titlurilor de valoare venituri din investiții realizate din străinătate, precum dividende, dobânzi, pensii.