La Maratonul Internațional al Sibiului din 1 iunie se va alerga, anul acesta, pentru 40 de cauze. Alergătorii, amatori sau profesioniști, se pot înscrie pentru una din ele până pe 13 mai.
Cursele pentru care pot opta sunt: Crosul Visma (5km), 10km, SemiMaraton (21 km), Maratonul Continental (42 km), Marquardt TeamRun (4×5,3km), Squad Race (13-17 ani) sau Cursele Copiilor.
Termenul limită pentru înscrierile alergătorilor este 13 mai, ora 23.59, iar susținerile vor putea fi înregistrate până în data de 1 iulie.
Printre proiectele înscrise se numără „Căsuța din Munți”, un proiect cu tematică montană dezvoltat în ultimii 25 de ani în județul Sibiu. Obiectivul proiectului pentru acest an este de a strânge cât mai multe fonduri pentru achiziționarea materialelor de construcții necesare pentru continuarea lucrărilor.
Asociația „Sus Inima” vrea să înființeze primul centru complex de consiliere și suport pentru pacienții oncologici din Sibiu. Cei care vor să susțină acest proiect în cadrul Maratonului se pot înscrie pentru cauza numită „Primul centru de suport din Sibiu pentru cei afectați de cancer”.
Apoi, Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 2 Sibiu intenționează să alerge la Maraton pentru a crea o cameră polisenzorială pentru copiii cu dizabilități, iar Palatul Copiilor s-a înscris la eveniment pentru a reconstrui noul sediu, aflat în condiții precare, în fostul internat al Liceului Tehnologic „Henri Coandă” din Sibiu, care are nevoie de îmbunătățiri majore.
Asociația „Incluziv” participă la Maraton cu proiectul „Câini pentru oameni”, prin care își dorește să îmbunătățească viața membrilor comunității prin intervenții asistate de câini de terapie.
Un proiect devenit tradiție
Un proiect ce a devenit tradiție la Maraton și care atrage la start sute de alergători este cel al Asociației „BabyCare” Sibiu, „Dăm startul la viață”. Asociația are ca obiectiv principal sprijinirea îngrijirii în cele mai bune condiţii a nou-născuţilor internaţi în maternitatea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.
„Neonatologia este o specialitate de vârf a medicinei care a realizat progrese spectaculoase în ultimii ani mai ale în ceea ce priveşte diminuarea ratei mortalității și morbidității neonatale. Pentru atingerea performanțelor în neonatologie este însă nevoie de tehnologii şi aparatură modernă, indispensabile pentru a asigura un diagnostic prompt, corect și pentru a asigura tratamentul cel mai bun, mai eficient şi mai sigur. Echipamentele şi aparatele vechi, uzate fizic şi moral, trebuie în permanenţă înlocuite cu unele noi, moderne, mai performante, mai sigure. Ecograful a devenit în ultimii ani un aparat absolut indispensabil în neonatologie, cu ajutorul ecografiei – cerebrale, pulmonare, cardiace, abdominale, osoase, de părți moi – putând fi diferențiate între ele afecțiunile neonatale rapid, neinvaziv, la patul bolnavului. Cu ajutorul ecografiei diagnosticul afecțiunilor neonatale este mai rapid și pot fi evitate intervenții diagnostice invazive dureroase, cu riscuri. Ecograful din dotarea terapiei intensive neonatale are peste 10 ani vechime și a necesitat frecvente reparații în ultimii ani. Este un aparat uzat deja moral și fizic care trebuie înlocuit cu unul nou, mai performant și cu funcții și posibilități diagnostice mai extinse”, spun membrii Asociației „BabyCare” Sibiu.
Alte proiecte înscrise la Maratonul Internațional al Sibiului sunt „CsodaVár – Castelul Miraculos”, „Activi pentru incluziune – Oferte culturale și de timp liber pentru persoane cu dizabilități”, „Sportivi emblematici ai Sibiului / Amenajare statuie in memoriam Elemer Tordai”, „Piețe Libere – platformă de dezbatere”, „Poteca Slow Food – povești și gusturi pentru copii”, „O bibliotecă pentru copiii din Săcădate”, „Popas la Poarta Trecutului”, „Pianină pentru arte”, „Festivalul Egalității de Gen, ediția a XIV-a Sibiu”, „Music Hub”, „Căsuța de Poveste – sprijin pentru copiii din centrele de plasament”, „De-a arhitectura la sat… pe roți!”, „Readucem copiii pe terenul de joacă”, „Prima noastră locomotivă – episodul 2”, „Vino la volei!”, „O istorie sinceră a Bătăliei de la Sibiu”, „Campanie de castrări gratuite câini și pisici – vrem mai puțină suferință și mai multă decență”, „Teatrul din cartier”, „Fotografia ca mod de exprimare”, „Autism fără listă de așteptare”, „Publicație pentru adolescenți”, „Caravana Igienă pentru Sănătate – Spitalul Copiilor”, „DAC (Decât AntiCorupţie)”, „Împreună pentru judeţul Vâlcea”, „Smart Start – creștem copii fericiți”, „Explorăm – Ne jucăm – Reușim!”, „Tramvaiul cu suflet de copil”, „Cunoaște natura din jurul tău”, „Cu drag, pentru Barza Albă”, „Științescu Hub – Casa roboțeilor programabili”, „Platforma de consum colaborativ Sibiu” și „We Help Școala din Mag!”.
Înscrieri pentru una din cauzele Maratonului Internațional Sibiu din acest an se pot face online, pe www.maratonsibiu.ro.
FOTO: Facebook Maratonul International Sibiu