-0.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Călător prin România cu Alexandra Cristian. Lacul Cinciș și povestea satelor scufundate

Cele mai citite


Lacul Cinciș este locul ideal de vizitat în orice anotimp: vara este perfect pentru ore întregi petrecute la terase, contemplând asupra peisajului fermecător, toamna când drumurile sunt îmbrăcate în haine multicolore și copacii amplasați în jurul lacului se oglindesc în ape, primăvara totul învie și atmosfera este una plina de veselie iar iarna, întreaga imagine încremenește, lacul îngheață iar apusurile sunt spectaculoase.
Când am vizitat pentru prima dată lacul Cinciș, m-a impresionat în primul rând povestea satelor de sub ape, peisajele fabuloase odată cu lăsarea serii și liniștea ce domnește întreg ținutul.
Am căutat cu privirea turla bisericii scufundate, am descoperit rămășitele vechilor lăcașe de cult și mi-am putut imagina cum trebuie să arate acum casele și străzile cuprinse de ape. Acest mare baraj a acoperit toată agoniseala de o viață a locuitorilor satelor Cinciș, Cerna, Baia Craiului, Moara Ungurului și Ciuleni iar astăzi, locul naște în mine emoții greu de exprimat ori de câte ori ajung în zonă. Povestea locuitorilor este una impresionantă și nu pot decât să mă gândesc cum ai putea să îți lași întreaga viață să se scufunde, cu străzile străbătute încă de mic copil, cu casa la care ai muncit o viață întreagă, cu biserica unde te-ai rugat de nenumărate ori, dar mai ales cu locurile și amintirile de o viață.
Satul Cinciș este atestat documentar în anul 1360 și se zice că este locul unde s-a născut Iancu de Hunedoara și de unde se trage mama acestuia, Elisabeta Mărgineanu.
Zvonul că se dorea construirea unui lac de acumulare pentru combinatul siderurgic de la Hunedoara, pe locul vechilor sate, a apărut încă din 1960.
Locuitorii celor cinci sate au fost anunțați că trebuie să își părăsească casele și că trebuie să se mute în noile sate care aveau să se construiasca pe dealurile din împrejurimi. Doi ani mai târziu acest lucru s-a și întâmplat. Dealul Iuba a fost populat de către cei care aveau să își părăsească casele, oameni care au fost nevoiți să își lase în urmă o bună parte din viețile lor, acolo sub ape.
Străzile, casele, școala, muzeul și cele patru biserici au fost scufundate în anul 1962. Din biserica din Cincis, considerată monument istoric, a mai rămas doar clopotul pe care părintele Crăciun a reușit să îl salveze și care se mai aude și astăzi în noul sat Cinciș. Biserica a fost ridicată în secolul al XV-lea și se consideră că aici ar fi fost înmormântată mama lui Iancu de Hunedoara. Aceasta a fost și prima biserica dărâmată, urmată fiind de biserica din Cerna.
În coada lacului, ruinele celorlalte două biserici, cea ortodoxă la care veneau enoriașii din Baia Craiului și Bălana iar la mică distanță de aceasta, biserica romano-catolică din Baia Craiului, singura care mai are zidurile intregi.
Astăzi, lacul Cinciș este o zonă de agrement căutată mai ales pe timpul verii, cu hoteluri și pensiuni care își așteaptă vizitatorii dornici să admire frumusețile naturii, să se relaxeze la pescuit sau să înoate.
Cum ajungi la Cinciș: Sibiu – Sebeș – Simeria – Hunedoara – Cinciș (140 km)
alexandracristian.ro

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect