0.2 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

De mâine dormim mai puțin: în acest weekend trecem la ora de vară

Cele mai citite

În ultimul weekend din martie, în noaptea de sâmbătă spre duminică, se schimbă ora. Astfel, ora 3:00 devine ora 4:00. Prin urmare, ziua de 31 martie este cea mai scurtă zi din anul 2019, având 23 de ore. În România, diferența dintre ora locală și Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore.
Aproape toate ceasurile digitale și telefoanele vor face noile setări automat pentru a reda noua oră, însă dacă aveți un ceas obișnuit, nu uitați să dați ora înainte. Așadar, după o iarnă cu zile scurte, ne vom bucura de lumina soarelui mai multe ore.

De ce se schimbă ora?

Încă din 1784, Benjamin Franklin a fost cela care a sugerat că o astfel de schimbare a orei ar duce la economisirea lumânărilor prin folosirea luminii naturale a soarelui seara și dimineața.  Totuși, această ideea îi aparține lui George Vernon Hudson, care, în 1895, spunea că are nevoie de mai multă lumină pentru a studia insectele.
Cei care au introdus prima dată ora de vară au fost germanii, în timpul Primului Război Mondial, din 1918. La scurt timp și alte țări din Europa au urmat modelul „timpului rapid”. În România, trecerea la ora de vară a fost adoptată pentru prima oară în 1932, ora de vară fiind avantajoasă pentru oamenii care lucrau în agricultură. Abia în 1979, România a semnat Convenția Fusurilor Orare, iar acum, în Uniunea Europeană trecerea la ora de vară se face în aceeași zi în toate statele. În SUA, trecerea la ora de vară a fost făcută în acest an în 10 martie.

Cum ne afectează trecerea la ora de vară

Cercetătorii americani sugerează că organismului îi va lua aproximativ o săptămână pentru a se obișnui cu noua schimbare. Astfel, pentru a preveni eventuale neplăceri, expertul în somn, Tina Waters, consideră că e bine să pregătim corpul din timp prin mici obiceiuri. Ea recomandă să ne punem la somn seara cu 10- 15 minute mai devreme în fiecare zi, cu câteva săptămâni premergătoare schimbării. În acest fel, corpul se va adapta încet, fără schimbări derutante în bioritm.
Cei mai afectați de schimbare pot fi persoanele vârstnice, care ar putea simți un disconfort. De asemenea, există persoane care au o sensibilitate mai mare a ceasului biologic. Acestea pot simți nevoia de o perioadă mai mare de acomodare. În general, pentru tineri și persoanele sănătoase, trezitul cu o oră mai devreme nu e o problemă.

Trecerea la ora de vară, în dezbateri la Parlamentul European

Dacă până acum, directivele Uniunii Europene erau ca trecerea la ora de vară să se facă în ultima duminică din martie, iar revenirea la ora de iarnă, în ultima duminică din octombrie, lucrurile se pot schimba. Săptămâna aceasta Parlamentul European a votat un document care permite statelor membre să renunțe la schimbarea orei din 2021.
Țările care decid să renunțe la schimbare trebuie să informeze Comisia Europeană până în 2020. Prin urmare, statele care decid să mențină permanent ora de vară vor face ultima modificare în martie 2021. Cele care vor păstra ora de iarnă, vor face modificarea finală în ultima duminică din octombrie 2021. Cu toate că proiectul a fost aprobat, parlamentarii vor ca statele membre și Comisia Europeană să ajungă la un numitor comun privind schimbarea orei pentru a nu afecta piața internă. Dacă se constată că aceste modificări pot afecta funcționarea pieței unice, decizia poate fi amânată cu un an.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect