Cifrele centralizate la nivel european de site-ul Politico.eu, în ultimele șase luni, și publicate în ziua de 3 mai arată că alegerile europarlamentare în România ar putea fi câștigate de PSD, chiar dacă PNL a acumulat în ultima lună mai multe procente decât social – democrații. Alianța 2020 USR – PLUS, se situează pe al treilea loc în intenția de vot. La nivel european, Partidul Popular European (PPE) se clasează pe primul loc, al doilea, fiind deținut de Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (S&D).
Din cele 751 de locuri din Parlamentul European, România va deține 32. Potrivit Politico.eu, UDMR și PMP nu vor obține niciun loc în viitoarea legislatură europeană.
Tabloul electoral la nivel național
În România, situația este încă incertă. Conform graficelor Politico.eu, (doar) în luna martie – aprilie (n.r. – din punct de vedere calendaristic), PNL s-a poziționat cu trei procente în fața social – democraților (25,89%). Totuși, creșterea arătată nu va aduce PNL decât 8 mandate în Parlamentul European. Sondajul, care însumează cercetarea din ultimele șase luni (perioada decembrie 2018 – aprilie 2019), arată că la scrutinul din 26 mai 2019, PSD ar putea surclasa celelalte formațiuni politice, obținând 9 mandate, în urma unui procent de 22,68% dintre sufragii. Alianța 2020 USR – PLUS, va acumula 15,99%, ceea ce reprezintă 7 mandate de europarlamentar. Ultimele 8 mandate vor fi împărțite între ALDE – 11,74% și Pro România – 10,99%.
PPE în fruntea preferințelor
Intențiile de vot ale alegătorilor europeni par deja să creioneze viitoarea configurație a Parlamentului European.
Partidul Popular European (PPE) – 170 de mandate
Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (S&D) – 149 de mandate
Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa și En Marche – 99 de mandate
Partidele noi și independenții – 75 de mandate
Alianța Europeană a Popoarelor și Națiunilor (EAPN) a lui Matteo Salvini – 68 de mandate
Conservatorii și Reformiștii Europeni – 63 mandate