Astăzi, 8 mai, este Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii. Voluntarii și personalul angajat al Societății Naționale de Cruce Roșie din România sărbătoresc cu toții acest eveniment.
Crucea Roșie Română ajunge în fiecare an la mai mult de 600.000 de persoane, oferind asistență umanitară adaptată la nevoile comunităților din întreaga țară. De la intervenția și pregătirea populației în situații de dezastru, diseminarea valorilor umanitare, cursuri de prim ajutor, campanii de educație pentru sănătate până la programe sociale care acoperă în primul rând nevoile de baza ale populației vulnerabile, putem ajuta oamenii să se pregătească, să gestioneze și să se recupereze după un dezastru sau o criză. Pentru copiii și tinerii proveniți din familii nevoiașe, Crucea Roșie Română a înființat mai multe centre comunitare de zi (Centrul EGAL) unde aceștia beneficiază de hrană caldă și servicii de dezvoltare a abilităților de viață.
„Voluntarii și personalul nostru sunt activi zilnic la nivel național, iar ziua de 8 mai reprezintă momentul în care ei celebrează diferența pe care o fac răspunzând la nevoile comunităților mari și mici, ajutând oamenii să aibă o viață mai sigură și mai demnă”, a declarat cu această ocazie Ioan Silviu Lefter, director general al Crucii Roșii Române.
În România, Societatea Națională de Cruce Roșie este prezentă la nivel de teritoriu în fiecare județ, cu 47 de filiale județene și de sector ale municipiului București, cu 83.659 membri cotizanți, 6.600 de voluntari și 343 de angajați.
În ceea ce privește filiala de la Sibiu, aici sunt 4 angajați, 74 de voluntari și 4 traineri de prim ajutor. Crucea Roșie Sibiu asistă persoanele vulnerabile în situații de dezastre și de criză prin activități umanitare și prin programe de voluntariat, derulate astfel în ultimii 10 ani și având peste 16.800 de beneficiari. Printre acestea se numără:
- Banca de Alimente – peste 40.000 de kg alimente distribuite către aproximativ 3.500 de beneficiari;
- Clubul de Aur – socializare si voluntariat pentru pensionarii sibieni – 140 beneficiari;
- Animație în Centrele de Plasament și în Căminele de Vârstnici din județ – 800 beneficiari;
- Ajutoare umanitare (îmbrăcăminte, încălțămine, jucării și articole de uz casnic) peste 1.200 beneficiari;
- Atelierul de Creație – peste 12.000 obiecte realizate manual – decorațiuni de Crăciun, Paște, Mărțișoare; comercializate apoi la târguri și bazare;
- Concursul Sanitarii Pricepuți – 2.500 elevi și liceeni participanți;
- Educație non formală pentru sănătate în școlile și liceele sibiene – 980 beneficiari;
- Promovarea voluntariatului – peste 600 voluntari înscriși;
- Detașamentul de Intervenție în caz de Dezastre 38 de simulări de catastrofe naturale, incendii, înzăpeziri; inundații sau alte dezastre naturale, alături de ISU Sibiu;
- 6.500 de persoane instruite în acordarea primului ajutor de bază (aprox, 4.000 contracost si 2.500 gratuit);
- Servicii de prim ajutor la 87 de evenimente culturale și sportive derulate în Sibiu – 260 beneficiari;
- 120 de demonstrații de acordare a primului ajutor – 320 beneficiari.