0.2 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Guvernul a decis să revină la alegerea președintelui Consiliului Județean prin vot uninominal

Cele mai citite

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunțat astăzi, în ședința de guvern, că se schimbă din nou modul în care sunt aleși președinții de Consilii Județene. Astfel se revine la votul uninominal, odată cu alegerile locale, și se renunță la votul din consiliu. Ce se ascunde însă în spatele acestei decizii?
Guvernul a adoptat astăzi o ordonanță de urgență prin care modifică legislația privind modul în care sunt aleși președinții de consilii județene. Viorica Dăncilă a anunțat la începutul ședinței de guvern că actul normativ se află pe ordinea de zi de astăzi, 3 iunie. Actul intitulat “ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru modificarea și completarea Legii nr.115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, a Legii administrației publice locale nr.215/2001 și a Legii nr.393/2004 privind Statutul aleșilor locali” restabilește modalitate anterioară de alegere, la care a renunțat tot PSD, bazându-se pe dominația la nivelul județelor țării.
Viorica Dăncilă a spus că decizia a fost luată pentru că “a înțeles mesajul cetățenilor”:
“Avem în ședința de astăzi un act normativ prin care modificăm modul de alegere a președintelui Consiliului Județean. (…) Vom modifica legislația, astfel încât președintele Consiliului Județean să fie ales din nou prin vot direct de comunitatea locală. “
Premierul a mai subliniat și că nu mai vrea ca președintele de consiliu județean să fie negociat între partide.
Ce se ascunde însă în spatele acestei decizii?
Până acum, președintele unui Consiliu Județean era ales prin vot de către consilieri. Aceștia negociau înainte de vot constituirea unei majorități, așa cum se întâmplă, de exemplu, la Camera Deputaților sau Senat. În contextul actual, în care PSD și-a pierdut alegătorii și nu mai deține majoritate în consilii, nici măcar cu aliații săi, ar pierde posturile de președinți chiar dacă ar fi partidul cu cele mai multe procente.
De exemplu, în Județul Buzău, PSD a obținut numai 33,4% din voturi, iar ALDE, 6,7%, împreună nu pot alege un președinte de consiliu, în ciuda faptului că Buzău este unul din județele PSD tradiționale. Practic, dacă se menține sistemul de alegeri cu un singur tur de scrutin, ar fi avantajate partidele mari, pe sistemul “învingătorul ia tot”, adică partidul de pe primul loc primește postul, indiferent de procentul său. În Buzău, ca să continuăm exemplul, PSD și-ar adjudeca funcția de președinte al Consiliului Județean, chiar și cu numai 33,4% voturi.
Președinții de consilii sunt persoane care au o forță financiară foarte mare, ei având pe mână sume mari, obținute din finanțări naționale și europene. Aceasta este, de fapt, miza deciziei de azi a guvernului.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect