5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Recomandări la final de săptămână, la FITS

Cele mai citite

A început. Orașul freamătă, spectacolele au cucerit zona centrală, fanfarele anunță cu mare fast: Festivalul de Teatru de la Sibiu. Vom alege cu greu dintre spectacolele, expozițiile și conferințele ce au loc de acum, timp de o săptămână, până pe 23 iunie în întreg orașul.
de Monika Tompos
Așadar, am răsfoit programul și am alcătuit o listă scurtă cu recomandări pentru finalul de săptămână.
Evenimente outdoor
Locațiile ce găzduiesc evenimente în fiecare zi a festivalului sunt Piața Mică, Piața Mare, Piața Habermann și Pietonala Nicolae Bălcescu. Activitățile au loc începând chiar de dimineață, până seara târziu și surprind prin diversitatea temelor. De la workshop-uri de circ, la schimburi de experiențe culinare, scurte spectacole de circ sau parada fanfarei garnizoanei Sibiu, evenimentele outdoor se remarcă prin atmosfera inedită ce o dau festivalului, prin culori, costume și prin originalitatea temelor abordate.
Sâmbătă, 15 iunie, la ora 13 va avea loc pe Pietonala Nicolae Bălcescu spectacolul de muzică al olandezilor de la The Bicycle Showband Crescendo, O fanfară pe biciclete. Imediat apoi, la ora 14 putem asista la Șareta culinară, un schimb de experiență culinară între francezul Emmanuel Perrodin și bucătarul sibian Ioan Bebeșelea.
Începând cu ora 18, pietonala Nicolae Bălcescu găzduiește reprezentații din Spania: Frenezia carnavalului din Lanzarote și Marea Britanie: În ritm și pași de samba, urmate de un spectacol de teatru al francezilor de la Aerosculpture, Singuri în univers?.
Duminică, 16 iunie, putem începe seria reprezentaților de teatru deja de la ora 12 cu O călătorie muzicală oferită de italienii de la Sybilla Saxophone Quartet. Spre seară Savoarea Muzicii ne este prezentată de March Mellows Street Band din Germania, la ora 18.45. Toate pe pietonala Nicolae Bălcescu.
Concerte
Concertele deschid în timpul FITS, publicului larg, cele mai deosebite biserici din oraș – Biserica Ursulinelor, cea Reformată Calvină, cea Franciscană, cea fortificată din Cisnădioara și multe altele. Astfel vom putea vizita câteva dintre cele mai interesante clădiri din Sibiu și împrejurimi cu scopul de a asista și la recitaluri muzicale speciale. Printre ele Sister Act Tribute/ Gospel Inspiration din Marea Britanie, sâmbătă la ora 20, un recital al portughezului Francisco Moreira, duminică la ora 20, sau Concertul Lunii susținut de corul Bach din Sibiu, tot duminică, la ora 21.
Spectacole indoor
Aici alegerea este cea mai grea. Cea de-a XXVI-a ediție a Festivalului internațional de Teatru de la Sibiu nu a ales întâmplător tema Arta de a dărui, ci chiar a și dăruit sibienilor un program atât de bogat încât cu greu vom putea împărți timpul pentru a le vedea pe toate. Sâmbătă de la ora 16 putem vedea Regulile jocului, un spectacol de Yann Verburgh de la Teatrul pentru Copii și Tineret Gong, Sibiu. Tot la ora 16 sala de sport a Colegiului Național Octavian Goga găzduiește spectacolul Pescărușul de la UnTeatru din București, în regia lui Andrei Șerban. La ora 18 putem vedea Cununa de tinichea, un spectacol al japonezilor de la Yamamoto Noh Theatre. La ora 19 scena Centrului Cultural Ion Besoiu prinde viață cu spectacolul Izvorul dansului, al irlandezului Colin Dunne în colaborare cu coregraful belgian Sidi Larbi Cherkaoui. La ora 21 vom putea alege între Stelele circului contemporan al canadienilor de la Machine de Cirque și Hamlet-ul lui Dodin de la Maly Drama Theatre din Rusia, în regia lui Lev Dodin.
Duminică începând cu ora 18 vom putea vedea spectacolul Fugarii în regia lui Alexandru Dabija de la Teatrul Odeon sau Viața între frontiere al americanilor de la Thaddeus Phillips. La ora 19.30 va avea loc Dragoste în vremea revoluției, al Haiyuza Theatre Company din Japonia.
Expoziții și conferințe
Printre altele, în pauzele dintre activitățile de mai sus putem vizita de-a lungul întregii săptămâni expoziții importante cu lucrări ale lui Picasso, Matisse, Dali și Klimt, retrospective foto a edițiilor trecute ale FITS, lansări de carte, un târg de carte ce are loc în Piața Mică, expoziții cu tema gastronomie sau dialgori și conferințe despre Arta de a dărui.
Astfel vom putea vedea la Muzeul de Artă Contemporană expoziția Visual Poems (Transcience) a artistului Daniel Munteanu, la Muzeul Național Brukenthal expoziția The Art of Giving cu lucrări ale lui Picasso, Matisse, Dali și Klimt, Micro-Folie Sibiu, un muzeu digital de realitate virtuală și Fab Lab la Casa Artelor, expoziția Classy -Modern Romanian Art from Private Collections cu lucrări ale lui Victor Brauner, Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza și alții, la Forumul Cultural Austriac Cisnădioara, sau expoziția La Masă, care prezintă 7 artiști din 7 țări, la Aeroportul Internațional Sibiu.
La ora 13 putem asista la un dialog între Octavian Saiu și Constantin Chiriac pe tema Clipa ca imagine, teatru și fotografie, la librăria Habitus, iar la ora 18 Preotul Constantin Necula va susține conferința Arta de a dărui – de la Dumnezeu către om, la Catedrala Mitropolitană Sfânta Treime. Duminică la ora 11.30 putem asista la un dialog între Matei Vișniec și Jean-Michel Ribes, la Librăria Habitus.
*Programul complet al evenimentului poate fi găsit pe site-ul FITS, iar alte detalii cu privire la eveniment pe pagina de Facebook a acestuia.*

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Ziua Națională a României sărbătorită cu emoție la Ruja

Astăzi, 29 noiembrie 2024, elevii claselor primare de la Liceul „August Treboniu Laurian” Agnita-Ruja au marcat anticipat Ziua Națională...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect