Scheletul uman conține 206 piese, care, împreună cu cele aproximativ 310 articulații și 439 de mușchi striați, formează aparatul locomotor, aparat specializat în îndeplinirea funcției cinetice a organismului, atât de necesară pentru actele vieții curente.
Din cele 206 piese, să încercăm să ne lămurim cam ce înseamna fractura unui fragment al radiusului (os al antebrațului), respectiv partea lui distală sau fractura epifizei distale a radiusului, a “gâtului mâinii”.
Fractura reprezintă o întrerupere sau o discontinuitate la nivelul unui os, ca urmare a unui traumatism.
Epifiza distală a radiusului este un sediu frecvent al fracturilor, atât la tineri, cât și la persoanele vârstnice, prin mecanism indirect, prin căderea pe podul sau pe dosul palmei, ca rezultat al gestului reflex de a interpune palma între corp și sol, atunci când există tendința de cădere.
Pacientul resimte o durere intensă și impotență funcțională parțială (imposibilitate de a mișca mâna). De asemenea, se remarcă o tumefiere marcată și echimoză (vânătaie) locală, dar mai ales, o deformare a gâtului mâinii în “dos de furculiță” sau “burta de furculiță”.
Conduita terapeutică se stabilește în funcție de: tipul fracturii, calitatea osului, vârsta, ocupație, mâna dominantă, stilul de viață, profilul psihologic, bolile asociate ale pacientului.
Diagnosticul de certitudine se stabilește printr-o radiografie simplă, în două planuri (incidența anteroposterioară și latero-laterală).
Tratamentul ortopedic este de elecție, cel chirurgical fiind rezervat unui număr relativ redus de cazuri( reducerea deschisă a fracturii și fixarea internă cu materiale de osteosinteză adecvate).
Cel ortopedic constă în imobilizare în atelă gipsată bivalvă la cele fără deplasare sau, la cele cu deplasare, reducerea (preferabil în primele 2-24 ore de la producerea traumatismului) focarelor de fractură, (sub anestezie locală cu xilină) și, apoi, imobilizare gipsată. Perioada de imobilizare este între 4 săptămâni ( în fracturile fără deplasare) și 6 săptămâni la cele cu deplasare. Aparatul gipsat trebuie să se întindă inferior până la pliul de flexie metacarpofalangian, lăsând libere degetele și, superior, de obicei, sub cot. Poate fi asociat tratament medicamentos cu antiiflamatoare și antialgice pe o perioadă de 10- 14 zile.
Reducerea trebuie controlată radiologic după imobilizare la 24 de ore , 7 zile și la indicația specială a medicului curant și, apoi, la 2 săptămâni, întrucât se poate produce, sub acțiunea musculaturii, deplasarea fragmentelor.
Complicațiile pot fi precoce, cea mai importantă fiind fractura deschisă (la piele) asociată sau nu cu leziuni vasculare sau nervoase și tardive , mult mai numeroase și mai importante, datorită influenței lor asupra limitării funcției articulației pumnului și mâinii.
Dintre complicațiile tardive sunt de amintit: osteoporoza de imobilizare, redorile (anchilozele) articulare, calusul vicios( fractura vindecată în poziție vicioasă), artroza, sindromul de tunel carpian, rupturi tendinoase, pseudoartroza (fractură nevindecată-excepțional de rară, în cazul acestui tip de fractură).
Diagnosticul și tratamentul acestor complicații implică o bună colaborare și încredere medic curant –pacient cu precizarea că, un rol foarte important îl joacă, de asemenea, și medicul fizioterapeut și kinetoterapeutul (profesorul de gimnastică medicală), deoarece majoritatea pacienților ortopedici necesită recuperare de tip fiziokinetoterapie.
Dr. Laura BARTOȘ, medic specialist ortopedie-traumatologie
În cadrul policlinicii RMN Diagnostica Sibiu, pacienții beneficiază de consultații de specialitate ORTOPEDIE- TRAUMATOLOGIE, în contract CAS, acordate de doamna doctor Laura Bartoș, medic specialist ortopedie- traumatologie.
Specialități în contract CAS, la RMN Diagnostica Sibiu:
- NEUROLOGIE
- CARDIOLOGIE
- ENDOCRINOLOGIE
- ORTOPEDIE- TRAUMATOLOGIE
- PSIHIATRIE
- PSIHOLOGIE
De asemenea, tot în cadrul centrului RMN Diagnostica Sibiu, pacienții beneficiază și de investigații de imagistică medicală, rezonanță magnetică RMN, atât în contract CAS, cât și în sistem privat.
Strada Someșului nr.19
Telefon 0269243121
[email protected]
www.rmn-diagnostica.ro