În cadrul ediției din acest an a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, alte șase nume mari ale artelor spectacolului vor primi câte o stea pe Aleea Celebrităților, sâmbătă, 22 iunie, la ora 18.
Gala Celebrităților va avea loc la ora 19, la Filarmonica de Stat Sibiu.
Vorbim despre coregraful și dansatorul Sidi Larbi Cherkaoui, actorul și regizorul Pippo Delbono, dramaturgul și regizorul Stan Lai, actrița de film și teatru Maia Morgenstern, actorul și regizorul Emmanuel Demarcy –Mota și regizorul.
„Aleea și Gala Celebrităților din cadrul FITS reprezintă în egală măsură o onoare și un privilegiu prin prezența, la Sibiu, a unora dintre cele mai expresive personalități din lumea artelor spectacolului. Inspirată de celebra Walk of Fame de la Hollywood, Aleea Celebrităţilor din Sibiu este gândită ca un eveniment cultural prin care sunt sărbătoriți unii din cei mai mari creatori din lumea artelor spectacolului”, explică organizatorii Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.
Despre personalitățile distinse pe Aleea Celebrităților, în acest an
Sidi Larbi Cherkaoui este director artistic la Royal Ballet Flanders și artist asociat la Sadler’s Wells, Londra, și la Théâtre National de Bretagne, Rennes. Și-a făcut debutul în coregrafie în 1999, iar de atunci a creat peste 50 de momente coregrafice care i-au adus mai multe premii internaționale. A lucrat cu teatre, opere și companii de balet celebre, lansându-și propria companie, „Eastman”.
„Personalitate creatoare complexă, actor de teatru și de film, regizor și autor, Pippo Delbono este cunoscut, în special, pentru activitatea sa desfășurată pe scena de teatru, alături de compania care-i poartă numele, ce s-a impus în întreaga lume încă din 1987, anul înființării sale. Spectacolele semnate de el s-au jucat în peste 50 de țări”, spun organizatorii FITS.
Printre cele mai cunoscute producții ale sale se numără „Dopo la Battaglia” („După bătălie”), „Orchidee” („Orhidee”), „Vangelo” („Evanghelie”) și „La Gioia” („Bucuria”).
Maia Morgenstern este una dintre cele mai cunoscute și apreciate actrițe de teatru și de film lucru pentru care a și fost onorată cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler, în Franța și Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Mare Ofițer, în România. Printre rolurile notabile pe scenă se numără Lola Lola din „Îngerul albastru” sau Kathleen Hogan în „Park Your Car in Harvard Yard”.
Ea este cunoscută publicului român mai ales pentru rolurile din filmele „Balanța”, „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Patul lui Procust”, „Orient Express” ori „Patimile lui Hristos”.
„Cel mai bun dramaturg și regizor de limbă chineză din lume” (BBC), „Emblematic dramaturg și regizor de limbă chineză al generației sale” (China Daily), „Regizor de top al Asiei” (Asiaweek) sunt doar câteva dintre recenziile despre regizorul și dramaturgul Stan Lai, ale cărui piese au dat o dimensiune efervescentă culturii teatrale moderne din lumea chineză.
Emmanuel Demarcy-Mota este directorul Théâtre de la Ville și directorul general al Festivalului de Toamnă de la Paris. Printre numeroasele spectacole puse în scenă de Demarcy-Mota se numără „Casimir și Caroline”, de Horváth (Théâtre de la Ville, 2010); „Victor or Power to the Children”, de Roger Vitrac (Théâtre de la Ville, 2012); „Alice et autres merveilles”, de Melquiot (2015); „Starea de asediu”, de Albert Camus (2017).
Michael Thalheimer este regizor angajat la Berliner Ensemble. Montările lui au obținut numeroase premii, printre care Premiul pentru inovare din partea postului TV 3sat, premiul Friedrich – Luft Berlin, două premii „Masca de aur” la Moscova și mai multe premii Nestroy. Multe dintre producțiile sale au fost invitate la Berliner Theatertreffen, ultima fiind „Medeea” în 2013, precum și la festivaluri internaționale.
38 de stele acordate în șase ani
De la inaugurarea acestui proiect, acum șase ani, au fost acordate 38 de stele: Ariane Mnouchkine – regizor, Declan Donnellan – regizor, Eugenio Barba – regizor, George Banu – om de teatru, Nakamura Kanzaburo XVIII – actor Kabuki, Silviu Purcărete – regizor (2013); Gigi Căciuleanu – coregraf, Krystian Lupa – regizor, Lev Dodin – regizor, Martin Hochmeister – fondatorul primului teatru de pe actualul teritoiu al României, Turnul Gros, Peter Brook – regizor, Peter Stein – regizor, Radu Stanca – poet, dramaturg și regizor (2014); Klaus Maria Brandauer – actor, regizor de film, Eimuntas Nekrošius – regizor, Joël Pommerat -dramaturg, regizor, Neil LaBute – regizor, scenarist si dramaturg, Kazuyoshi Kushida – dramaturg, regizor si actor (2015); Alvis Hermanis – regizor, Christoph Marthaler – regizor, Evgeny Mironov – actor, Thomas Ostermeier – regizor, Luk Perceval – regizor, Victor Rebengiuc – actor, Tim Robbins – actor, scenarist și regizor (2016); Vasile Șirli – compositor, Philippe Genty – regizor, Rimas Tuminas – regizor, Ohad Naharin – dansator și coregraf, Marcel Iureș – actor, Robert Wilson – regizor, dramaturg și actor (2017); Mikhail Bayshnikov – actor, coregraf, dansator, Valery Fokin – regizor, Ioan Holender – artist lyric, Isabelle Huppert- actriță, Wajdi Mouawad – autor, actor, regizor, Hideki Noda- regizor, autor, actor, Peter Sellars – regizor,coregraf (2018).