Secția de cardiologie II a Spitalului Clinic Județean Sibiu este în doliu. Nu-l vezi prins în pieptul celor care lucrează, în hainele pe care le poartă și nici chiar pe chipul lor. Îl au, însă, în suflet încătușat bine în strigăte de durere, păreri de rău și neputință. Medicul cardiolog Cătălin Bălan, al Spitalului Clinic Județean Sibiu, s-a stins din viață duminică, 16 iunie. A făcut stop cardio-respirator. Așa, dintr-o dată, în timpul unei plimbări cu bicicleta în mijlocul naturii, pe drumul forestier din zona telescaunului de la Păltiniș. Avea doar 54 de ani. Imediat după ce s-a aflat de decesul acestuia medicii din țară au reacționat atât în presă, cât și pe site-urile de socializare. S-a atras din nou atenția asupra gărizilor lungi și obositoare pe care le fac medicii din cauza lipsei de personal și care nu sunt recunoscute ca vechime. Medicul din Craiova, Livia David, a adăugat numele doctorului Bălan listei de 43 de medici morți în timpul gărzilor. Dar nu, cardiologul sibian nu a murit în timpul unei gărzi, ci înaintea ei și la distanță de aproximativ două săptămâni de ultima gardă. Urma să intre luni, 17 iunie în gardă, dar a ales un alt traseu, la care nu s-ar fi gândit nimeni. Dar da, gărzile la cardiologie sunt dese, obositoare și stresante, există lipsă de personal, iar ceea ce fac medicii de acolo nu este ușor, chiar dacă este o situație asumată prin însăși profesia lor.
Despre ce fel de medic și ce fel de om era dr. Cătălin Bălan am vorbit cu dr. Minodora Teodoru, șefa de secției cardiologie II. Se cunoșteau de treisprezece ani, iar de doi ani lucrau împreună. A fost cea mai grea întrebare la care a trebuit să răspundă. Lacrimile cu greu stăpânite și regretul de a vorbi despre colegul ei la trecut au făcut ca primele cuvinte să poată fi rostite după secunde bune.
„Era un om deosebit. Foarte sensibil. Avea o sensibilitate cu totul și cu totul aparte. Era foarte inteligent, erudit și avea ochi pentru frumos. Cu fiecare persoană cu care intra în contact reușea să stabilească o relație deosebită și te făcea să te simți deosebit. Mă uitam și ieri, la înmormântare, la toți oamenii care erau acolo. Fiecare în sine era convins că el a vut o relație specială cu doctorul Bălan. Și așa și era. Fiecare avea o relație deosebită cu el și s-a raportat la fiecare într-un mod absolut uman, inclusiv în relația cu pacienții. Mi-aș dori să știe cât de recunoscătoare îi sunt pentru că m-a susținut și m-a încurajat în toți acești ani”, spune medicul primar cardiolog, șef de secție.
Despre medicul Cătălin Bălan nu se știa să aibă vreo problemă cardiacă. Nici colegii lui nu știau și nici el nu părea să fi știut. Dispariția lui fulgerătoare a fost un șoc pentru toți. Poate moartea doctorului să fie legată de stresul și de oboseala de la serviciu?
„Nimeni nu poate ști dacă răspunsul este da sau nu. Cu siguranță munca unui medic cardiolog implică foarte mult stres atât în lucrul cu bolnavii din timpul zilei, cât și în timpul gărzilor și nu putem nega aportul stresului adus de aceste gărzi. Dânsul (n.r. dr. Cătălin Bălan) era un om echilibrat care reușea să găsească balanța aceasta între personal și profesional, între muncă și odihnă, între sport și relaxare. Era pasionat de sport. Făcea ciclism, tenis, ski. Ultima gardă pe care a avut-o a fost cu aproximativ două săptămâni în urmă”, spune dr. Teodoru.
La cardiologie II un medic face mai multe gărzi consecutive
Din spusele șefei de secție, gărzile din cardiologie II sunt încărcate cu foarte multe solicitări. În general, medicina primară este deficitară din punct de vedere al personalului și a numărului de medici, având, în schimb, un număr foarte mare de pacienți.
„În primul rând oamenii apelează mult prea des la serviciul de urgență din motive care ar putea fi rezolvate ușor, altfel. Medicii de la UPU transmit aceste solicitări secțiilor, iar secția de cardiologie preia foarte multe dintre ele, ceea ce încarcă foarte mult gărzile. Pe lângă acestea mai sunt și urgențele reale, iar acestea, în cazul cardiologiei sunt de viață și de moarte. Tu, ca medic, trebuie să iei decizii rapide cu implicații majore. Acest fapt, vrând, nevrând amprentează profilul medicului”, mai spune dr. Minodora Teodoru.
Gărzile la cardiologie se fac în funcție de nevoia de a acoperi continuitatea acestora, iar din spusele celor de pe secție, se întâmplă destul de des ca un medic să facă mai multe gărzi una după alta.
Familia își dorește păstrarea intimității momentului tragic în care se află
Medicul Cătălin Bălan era sibian. A terminat Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu și a urmat apoi cursurile Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj și s-a specializat pe cardiologie. La Spitalul Clinic Județean Sibiu lucrează din anul 1992. A fost implicat în mai multe proiecte care au facilitat comunicarea dintre doctori și pacienți. Era un coordonator național al programului „Stop fumat” prin care ajuta pacienții fumători să renunțe la fumat. De asemenea, la „Casa inimii”, un proiect ce aparține Fundației Cardiologilor Români, realiza întruniri periodice între medici și pacienți pe o anumită temă, în special de cardiologie, dar și de medicină internă, psihologie sau de susținere a pacientului. Avea o activitate intensă pe această linie.
Familia îndurerată își dorește păstrarea intimității momentului tragic în care se află, prin nepolitizare și militantism pro-cauze.