5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Summit organizat de CJ Sibiu pentru simplificarea accesării fondurilor europene

Cele mai citite

Un nou summit internațional se va desfășura la Sibiu. De data aceasta, evenimentul, organizat de Consiliul Județean, nu va fi unul al politicienilor europeni, ci va fi dedicat modificări și simplicării procedurilor accesării fondurilor europene.
Consiliul Județean Sibiu alături de platforma Advisory Hub si cu sprijinul Uniunii Naționale a Consiliilor Județene și a Asociatiilor Municipiilor, Orașelor și Comunelor din România, în contextul deținerii președinției Consiliului Uniunii Europene, organizează Summitul pentru simplificarea accesării fondurilor structurale. Evenimentul va avea loc în ziua de 28 iunie, ora 10.30, în Muzeul Astra, care a găzduit pe 9 mai Summitul PPE.
Inițiativă în premieră în România
Ideea summit-ului aparține CJ și a apărut în urma numeroaselor probleme pe care le întâmpină instituțiile atunci când depun proiecte cu finanțare europeană. Scopul evenimentului este de a concretiza munca experților AdvisoryHub începută încă din 2015, de a simplifica procedurile pentru accesarea și implementarea fondurilor structurale, atât la nivel european, cât și la nivel național, prin dezbaterea propunerii legislative pentru simplificarea măsurilor necesare. „Fondurile europene sunt șansa României de a recupera decalajele de dezvoltare socio-economică și de a deveni competitivă la nivel european. Însă, deși suntem cu <<banii aproape în sac>>, absorbția precară și folosirea uneori ineficientă a acestora, ne împiedică să fructificăm această șansă.Propunerea legislativă de simplificare a procedurilor de accesare a fondurilor europene este o soluție pe care vrem să o lansăm în 28 iunie de la Sibiu” a declarat Daniela Cîmpean președinta Consiliului Județean Sibiu.
Prioritate
Simplificarea regulilor și a legislației naționale privind accesarea fondurilor structurale și de investiții Europene trebuie să fie o prioritate maximă pentru România pentru a urgenta dezvoltarea  infrastructurii, scurtării timpului de depunere a proiectelor până la finanțare și a asigura o finanțare rapidă a mediului privat. Începând cu actuala perioadă  2014-2020, Regulamentele UE au pus bazele simplificării, dar din păcate acest lucru nu s-a întâmplat la nivel național, din contră – complexitatea sistemului de management și control a crescut, generând o scădere a eficienței și impactului fondurilor structurale.
„În primul rând, simplificarea trebuie să fie făcută pentru beneficiarii și aplicanții din mediul public și privat pentru ca ei să se concentreze pe calitatea implementării proiectelor și să nu fie axați mai mult decât ar fi necesar pe partea administrativă. În al doilea rând, nevoia de simplificare trebuie înțeleasă și în contextul unei nevoi de creștere a performanței, a eficienței și a impactului ultilizării fondurilor europene. Nu în ultimul rând, trebuie simplificate obiectivele de investiții care să corespundă cu nevoile reale de dezvoltare la nivel național, la nivel de comunități locale, ale IMM-urilor și microîntreprinderilor, combinând acolo unde este posibil granturile cu instrumentele financiare”, a declarat Bogdan Rogin, inițiatorul platformei AdvisoryHub.
La eveniment vor lua cuvântul  pe lânga reprezentanții UNCJR, AMR, AOR și ACoR, Dick Roche – fostul Ministru de Afaceri Europene al Irlandei – țara cu cea mai ridicată rată de absorbție a fondurilor europene și care a inițiat reforma pentru simplificare, Antonio Nieto – fost Presedinte al cunoscutei organizații globale PMI (Institul de Project Management), Florin Jianu – Președintele Consiliului Național al Întreprinderilor private Mici și Mijlocii, Dumitru Fornea – Membru în cadrul Comitetului Economic și Social European, reprezentanți ai  Băncii Europeane de Investiții, Alexandru Potor –  Președintele Asociației  GAL-urilor, Dan Vlădescu – Președintele Autorității de Audit și Catalin Lungu – vicepreședintele Asociației Inginerilor din România, precum și alți reprezentanți ai instituțiilor de stat, implicate direct în acest proces.
 
La finalul evenimetului se va adopta „Declarația pentru Simplificare” de la Sibiu, care va fi înaintată guvernanților și parlamentarilor în vederea modificării procedurilor actuale de absorbție a fondurilor structurale.
Orice sugestie este binevenită
Având în vedere complexitatea subiectului, dar și diversitatea beneficiarilor, Consiliul Județean Sibiu  lansează invitația, ca fiecare persoană interesată, cu experiență în accesarea fondurilor europene, să contribuie prin sugestii la simplificarea accesării fondurilor europene, printr-un formular online disponibil pe site ul Consiliului Județean Sibiu. De asemenea, pot fi transmise întrebări – click aici – care vor fi dezbătute alături de specialiști în cadrul Summit-ului pentru simplificarea accesării fondurilor europene din data de 28 iunie, la Sibiu. Informații suplimentare sunt disponibile pe site-ul instituției, www.cjsibiu.ro.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: CCR va anunța luni, 2 decembrie, dacă va anula turul I al prezidențialelor

Curtea Constituțională a României va anunța luni, 2 decembrie, la ora 17, decizia privind turul I al alegerilor prezidențiale.Curtea...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect