5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Călător prin România cu Alexandra Cristian. Castelul Lazăr din comuna Lăzarea

Cele mai citite

Castelul Lazăr din comuna Lăzarea, județul Harghita este unul dintre cele mai fascinante castele descoperite de mine până acum. Am găsit o construcție veche, cu o arhitectură deosebită dar mai ales, cu o istorie interesantă. Iubesc castelele din România, asta nu mai este o supriză și de fiecare dată mă fascinează să deslușesc misterele locurilor uitate în timp.
Deși castelul este închis și am reușit să îl admir doar pe dinafară, zidurile impunătoare și fațadele exterioare frumos decorate, m-au transpus în vremurile de glorie ale acestui monument. A fost suficient un exercițiu de imaginație pentru a putea vizualiza cât frumoasă a fost odinioară această construcție nobiliară. Deși starea de degradare în care se află este destul de avansată, clădirile încă își mai păstrează farmecul.
Am reușit să descopăr de afară o parte din curtea interioară și am admirat palatul cocoțat pe un mic deal, așezat strategic în spatele curții.


Ridicat de Ștefan al IV-lea Lazar, jude al scaunelor Gheorgheni, Ciuc și Casin, pe ruinele conacului medieval Andras din secolul al XV-lea, castelul este realizat într-o combinație de stiluri: romanic, renascentist și gotic. Construcția a început în anul 1532, iar ulterior, între anii 1631 – 1632 s-au adus modificări importante ansamblului.
Pentru a evidenția influența principelui în viața politică și administrativă, s-a dorit realizarea unei construcții unice în Transilvania. Astfel, au apărut cornișele decorate și pictate, cele patru bastioane cu inscripții, frescele, blazonul familiei și poarta impozantă.
În curte au fost construite anexele necesare desfășurării activității zilnice la castel dar și o închisoare unde stăteau deținuții înainte de a li se decide soarta.
Ansamblul a fost construit în formă de patrulater, cu patru bastioane în colțuri. Palatul denumit și Sala Cavalerilor, a fost ridicat în secolul al XVIII-lea în stil renascentist, cu picturi pe tavane și decorat cu mobilier din lemn masiv. Acesta este și corpul principal al castelului.
De-a lungul timpului, castelul a avut o istorie zbuciumată. A fost distrus, reconstruit, incendiat iar mai apoi refăcut.
Castelul Lazăr a fost distrus de habsburgi între anii 1706-1707 iar ulterior a intrat în posesia lui Francisc al IV-lea Lazăr, numit în 1742 jude al scaunelor Ciuc, Gheorgheni și Casin. Acesta a ridicat Casa Doamnei, o clădire nouă anexată complexului.
Astăzi, castelul Lazăr se află în administrația Centrului Județean de Creație însă urmașii familiei îl revendică. Acesta este și motivul pentru care castelul este închis și nu se poate vizita.
Lazarea se află la o distanță de 6 km de Gheorgheni către Toplița iar castelul se găseste în centrul comunei.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Programul evenimentelor din 30 noiembrie – 1 decembrie 2024 în Sibiu

Crăciunul pe Strada Turnului (Festival)Începe la 10:00 | Strada TurnuluiACS Alma Sibiu - Gloria Buzău (Sport)Începe la 10:00 |...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect