-1.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Astăzi începe Sibiu International Street ART Festival

Cele mai citite

Cea de-a V-a ediție Sibiu International Street ART Festival începe astăzi și aduce o serie de locații în premieră. Alături de 4 unități de învățământ din Sibiu, vor mai fi pictate, printre altele, ziduri ce aparțin de Stadionul Municipal, Aeroport, noul sediu al Palatului Copiilor, Sala Transilvania, Hotel Parc și Dispensarul din Cedonia. Totodată, terenul de baschet din Parcul Tineretului, gardul noului Skate Park, o serie de treceri de pietoni și alte spații anoste din Sibiu sunt parte din locațiile vizate în cel mai amplu proiect de revitalizare urbană din țară.
 
Timp de o săptămână, în perioada 1-7 iulie, Sibiul redevine epicentrul artiștilor stradali. 23 dintre cei mai talentați artiști români, aleși din totalul de 120 înscriși în selecția de proiecte, vor da un nou suflu zidurilor gri din oraș. Alături de ei, artiștii internaționali Danny Figueroa – W3SR din Germania, Mehsos din Belgia și Takerone din Ungaria își vor lăsa amprenta prin murale impresionante, care conturează mesajul central al ediției – #Openness.
În total, 22 de lucrări vor fi implementate la SISAF, 17 dintre acestea fiind murale permanente, care vor îmboțăți Turul de Street Art. Locațiile principale rămân instituțiile de învățământ, festivalul de la Sibiu fiind cel care a dat tonul acum 5 ani în realizarea picturilor murale pe astfel de ziduri. Anul acesta vor găzdui noi lucrări de artă stradală Grădinița nr. 15 din cartierul Terezian, Școlile Gimnaziale nr. 13 și 18, respectiv Colegiul Economic “George Barițiu”.
Dezvoltarea festivalului a implicat lărgirea anuală a ariei și tipurilor de locații. Astăzi, muralele sunt accesibile tuturor sibienilor, fiind realizate în majoritatea cartierelor, pe instituții cheie ale orașului, în spații private sau în locații pe care le frecventează. Ediția a V-a aduce lucrări în premieră pe:
– Stadionul Municipal, pe zidul lateral dinspre Parcul Sub Arini;
– două ziduri ale noului sediu Palatul Copiilor – o cauză care a unit și mobilizat comunitatea sibiană;
– o nouă fațadă de pe Sala Transilvania, cu o lucrare în tema anului în care Sibiul poartă titlul de Regiune Gastronomică Europeană;
– Dispensarul din cartierul Cedonia;
– două garduri: unul de la noul Skate Park din Sibiu și altul aflat pe str. Bâlea;
– sediul Print Center, de pe strada Ștefan cel Mare.
De asemenea, în acest an sunt vizați prin lucrări și turiștii. În completarea muralelor pe care aceștia le văd în plimbările lor în oraș sau prin parcurgerea întregului Tur de Artă Stradală de la Sibiu, vor fi realizate lucrări în premieră pe:
– Aeroportul Internațional Sibiu;
– două unități de cazare: Hotel Parc și Hostel B13 de pe bd. Nicolae Bălcescu.
Dintre proiectele speciale pregătite, se remarcă revitalizarea prin culoare a terenului de baschet din Parcul Tineretului – o lucrare pe asfalt realizată de către artista Bogdana Pascal, dar și seria de instalații de artă ale unuia dintre cei mai respectați artiști de stradă – Pisica Pătrată, care își vor găsi 2 locații permanente.
În plus, va fi demarată o campanie de educare a participanților la trafic prin artă, inițiată în colaborare cu Street Delivery Sibiu, în cadrul căreia un artist sibian va realiza stencil-uri cu mesaje relevante, în zona a 3 treceri de pietoni.
În paralel cu munca de teren a artiștilor, ce se poate vedea live în locații pe tot parcursul zilei, programul complex transformă SISAF într-un adevărat festival de cultură urbană.
Luni, evenimentul debutează cu vernisajul expoziției #Openness semnată de artistul Cristian Scutaru, de la ora 18:00 în Turnul Sfatului, ce se poate vedea ulterior la SIBIO. Marți are loc întâlnirea-dialog “Meet the artists of SISAF”, moderată de artistul Dan Perjovschi, iar începând de joi, 4 iulie, activitățile se mută în Parcul Sub Arini.
Aici, sunt programate 2 sesiuni de Live-Painting: artista Roxie Netea va realiza pentru al doilea an consecutiv o lucrare pe un panou, iar Gabriel Popa – un copil autist cu puternice înclinații artistice, își va transmite emoțiile printr-o lucrare specială realizată în fața publicului, având scopul de a sensibiliza oamenii și a crește gradul de acceptare a copiilor cu probleme.
Tot joi, atmosfera în parc va fi asigurată de muzica reggae și electronică a proiectelor Do The Reggae și Disconnected. De la ora 21:30 este programată proiecția filmului “Capernaum”, în parteneriat cu Este Film Festival – un film premiat și puternic apreciat de critici, ce ne deschide ochii asupra lumii mai puțin colorate.
La ora 22:30 debutează seria de proiecții pe clădiri reprezentative din Sibiu. Turnul Sfatului și fațada clădirii ce a găzduit vechiul sediu al Palatului Copiilor vor fi aduse la viață cu lucrări semnate de artiștii Iluc și Pisica Pătrată. Proiecțiile au loc de joi până sâmbătă, între orele 22:30 – 1:00.
Vineri și sâmbătă sunt 2 zile marcate de concerte cu muzică de stradă – hip-hop, jazz, funk, R&B și electronică. Seara de 5 iulie e deschisă de trupa sibiană Guilty Lemon, la ora 19:00, după care pe scenă vor urca o serie de artiști hip-hop pe val – Omu Gnom, Krem, Pietonu’ și Motanu’. După ora 23:00, distracția din parc se mută la Cotton Pub, acolo unde are loc un prim After Party SISAF, cu DJ Johnny Damix ca invitat.
Sâmbătă, 6 iulie, programul de muzică continuă cu un concert Crocodile Paradox – un nou proiect muzical sibian, bazat pe un sound inedit, iar de la ora 22:00 mixează Letizia Carrero – o artistă din Londra, DJ-rezident la celebrul club Ministry of Sound. După ora 0:00, After Party-ul final are loc într-o locație neconvențională – hala firmei Zacaria – unde artista Letizia Carrero continuă să pună muzică, alături de grupul de DJ Technohills din Sibiu.
Toate lucrările acestei ediții vor fi finalizate până duminică, 7 iulie, atunci când sibienii sunt invitați să vadă muralele finale. Punctul de întâlnire este Ziarul Orizontal al artistului Dan Perjovschi, la ora 12:00, de unde se va porni pe biciclete înspre fiecare locație. Circuitul de street art în varianta integrală conține 67 de picturi și 5.700 metri pătrați de culoare, fără a pune în calcul lucrările executate în acest an.
Sibiu International Street ART Festival este un eveniment cofinanțat de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect