De câteva zile, Sibiul nu mai are primar în funcție. Prefectul Adela Muntean, sfătuită de juriști probabil, a decis să dea această direcție unei sentințe definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Este vorba despre mai vechiul proces legat de incompatibilitate. În vremea în care Astrid Fodor era viceprimar, a fost desemnată, altături de celălalt viceprimar de atunci, Virgil Popa, să facă parte din consiliile de administrație ale unor școli. Era o obligație prevăzută de lege, în timp ce altă lege interzicea acest lucru. A fost un proces, atât Virgil Popa, cât și Astrid Fodor au fost declarați incompatibili de ANI și apoi de judecători. Incompatibili doar pentru perioada respectivă. Între timp, lucrurile s-au schimbat. Întâi de toate, trebuie să înțelegem nuanțele. Astrid Fodor nu a comis o faptă reprobabilă, cu intenție, așa cum ar putea părea unora. Pur și simplu, consilierii locali au reprezentat orașul în mai multe consilii de administrație ale școlilor. Problema a fost că legislația era contradictorie, așa cum scriam mai sus: o lege îi obliga, alta le interzicea. Cred că un consilier juridic bun le-ar fi fost de folos atunci, fără doar și poate. Dar evoluția celor doi viceprimari a fost diferită. Între timp, CCR s-a și pronunțat pe aceste spețe: dacă este declarat incompatibil, un funcționar nu mai are voie să ocupe acea funcție timp de 3 ani, spune legea, iar CCR subliniază că restricția se referă doar la funcția declarată incompatibilă, nu la alte funcții. Virgil Popa a rămas viceprimar și a fost nevoit să-și dea demisia. Astrid Fodor a devenit primar și, cel puțin așa spun cei mai mulți juriști, nu mai face obiectul interdicției. Așa a găsit-o decizia ICCJ pe primarul Sibiului.
La Prefectura Sibiu, lucrurile se văd altfel. După emiterea ordinului de încetare a funcției de primar emis de Adela Muntean, nimeni nu a venit să explice rațiunea juridică a demiterii lui Astrid Fodor. Totul pare că a fost făcut pentru ca justiția să se spele pe cap cu acest dosar. În acest moment, pentru a se apăra, Astrid Fodor trebuie să ceară suspendarea ordinului și să-l atace în instanță. Dar, până atunci, ea a trebuit să elibereze biroul de primar, pentru că ordinul prefectului este executoriu. Adela Muntean spune că a fost obligată de lege să procedeze astfel, după decizia definitivă a ICCJ.
De fapt, în spate nu este vorba doar despre lege, ci despre conflictul dintre PSD – din care face parte prefectul – și FDGR, formațiunea din care face parte Astrid Fodor. PSD a avut o ocazie, acoperită de lege, pentru a demite primarul, dar nu a făcut nici cel mai mic efort să anticipeze un eșec în justiție. Astăzi, gestul de demitere a primarului Fodor pare o victorie a prefecturii și a organizației PSD. Declarațiile publice arată asta. Peste câteva zile, când cel mai probabil ordinul va fi suspendat până la judecata pe fond, victoria va fi redusă la zero. Apoi, va urma un lung proces, ce va dura, poate, dincolo de alegerile locale de anul viitor.
În ceea ce o privește pe Astrid Fodor, momentul ar putea să-i aducă sfârșitul carierei politico-administrative. Dacă va pierde procesul cu Prefectura, lucrurile sunt simple, nu mai are sens să comentăm. Părerea mea este, însă,că va câștiga. Dar și în acest caz imaginea sa a fost deja afectată suficient de mult. În ultimele luni, cetățenii Sibiului au auzit cuvântul “incompatibil” de atât de multe ori, încât este aproape imposibil să-l mai dezlipească de pe fotografia primăriței Fodor.
Și într-un caz, și în celălalt, Astrid Fodor trebuie să-și caute dreptatea în justiție și va avea, în același timp, dreptul să candideze anul viitor din nou. La fel și PSD, care va trebui să deconteze toate aceste declarații și decizii și în fața electoratului, după ce o vor face în fața judecătorilor. Pentru că, până la urmă, cetățenii sunt cei mai puternici judecători, așa cum s-a văzut și pe 26 mai.