Tribunalul Sibiu a decis să suspende Ordinul prefectului Adela Muntean, astfel că Astrid Fodor va reveni în funcția de primar. Prefectul poate face recurs în termen de 5 zile de la data pronunțării.
Din acest moment, Astrid Fodor este în mod oficial primar al municipiului Sibiu, după ce judecătoarea care a judecat cererea de suspendare a Ordinului Prefectului nr. 262/3.07.2019, ordin care a i-a întrerupt înainte de termen mandatul de edil, a admis cererea și a declarat suspendat ordinul.
„Instanța de judecată admite cererea formulată de reclamanta Fodor Astrid Cora, în contradictoriu cu pârâţii Instituţia Prefectului Judeţului Sibiu şi Prefectul Judeţului Sibiu, şi în consecinţă:
Suspendă executarea Ordinului nr. 262 emis la data de 03.07.2019 privind constatarea încetării de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatatului primarului Municipiului Sibiu, doamna Fodor Astrid Cora, până la soluţionarea în fond a acţiunii în anulare ce formează obiectul dosarului nr. 2075/85/2019, aflat pe rolul Tribunalului Sibiu.
Hotărârea Tribunalului Sibiu nu este definitivă, poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare.” Așa a sunat sentința anunțată în ședință publică.
La primul și singurul termen al dosarului, avocata lui Astrid Fodor, Florența Jugănaru, a adus mai multe argumente pentru a justifica necesitatea întreruperii efectelor ordinului până la judecarea pe fond a contestării acestui ordin. Printre acestea se numără prescripția Raportului ANI, care a stat la baza demiterii, nevoia ca Astrid Fodor să-și continue mandatul, fiind persoana aleasă de sibieni pentru această funcție, dar și necesitatea unor venituri de care a fost lipsită odată cu îndepărtarea din funcția de primar. Faptul că Raportul secretarului primăriei, cerut și primit de prefect, a fost negativ, a fost de asemenea un argument.
De celalată parte, reprezentantul prefectului a avut mult mai puține argumente, s-a bâlbâit, confundând termeni și revenind râzând asupra lor, însă, în cele din urmă, a susținut cu texte de lege și decizii ale Curții Constituționale legalitatea ordinului prefectului.
Potrivit avocatei primarului Astrid Fodor, Florența Jugănaru, decizia este executorie, chiar dacă are drept de recurs din partea Prefecturii, în termen de 5 zile. „Probabil va fi nevoie de o hotărâre prin care Consiliul Local să constate oficial efectele deciziei de astăzi, dar începând din acest moment doamna Astrid Fodor își poate relua activitatea la primărie”.
Avocata Jugănaru este din Pitești și s-a ocupat de mai multe dosare asemănătoare în care a apărat aleși locali care fuseseră suspendați sau îndepărtați din funcție, cel mai cunoscut fiind cazul primarului din Pitești, Cornel Ionică. Florența Jugănaru va face parte din echipa de avocați care o vor reprezenta pe Astrid Fodor în dosarul pe fond.
Astrid Fodor ne-a declarat: „Din punctul meu de vedere este o decizie corectă care s-a luat de instanță bazându-se pe argumentele noastre și pe practica judiciară în spețe similare.”
Celălalt dosar, 2075/85/2019, care vizează pe fond cererea de constatare a nulității ordinului prefectului de încetare a funcției de primar pentru Astrid Fodor, nu are încă termen de judecată și se va derula, probabil, începând din septembrie. Referitor la acest dosar, fostul și noul primar al Sibiului, Astrid Fodor ne-a declarat: „Eu sper să aibă același final. În mod normal, mă abțin de la afirmații înaintea de a avea loc procesul, dar normal, dacă totul merge corect și legal nu poate să aibă altă finalitate.”