-1.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Proiect MFP: Vom avea bacșișul trecut pe bon, la restaurant. S-a stabilit și valoarea maximă

Cele mai citite

Ministerul Finanțelor Publice a publicat proiectul de act normativ care reglementează fiscalizarea bacșișului. Acesta nu va fi obligatoriu, dar va trebui să se regăsească pe bonul fiscal.
Ministerul Finanțelor Publice a anunțat care sunt principalele prevederi ale proiectului de ordonanță care va introduce în legislația românească noțiunea de bacșiș. Acesta va fi legalizat doar pentru industria Horeca, respectiv pentru baruri și restaurante.
“Este o măsură care a fost cerută de industria HoReCa și nu numai. (…)Obiectivul nu este de a suprataxa ceva, ci doar de a avea un cadru legal simplu și clar, așa cum există în numeroase alte țări”, a precizat ministrul Eugen Teodorovici.
Principalele noutăți care vor fi introduse în legislație vor fi în primul rând definirea bacșișului, obligația de evidențiere a acestuia pe bonul fiscal și modul prin care clienții, consumatorii, vor stabili valoarea acestui bacșiș. Sunt excluse de la obligația de evidențiere pe bon serviciile de livrare la domiciliu.
În primul rând, MFP anunță că „se interzice condiționarea, sub orice formă, a livrărilor de bunuri sau a prestărilor de servicii de acordarea bacșișului”. Asta înseamnă că dacă este legiferat bacșișul, el nu devine obligatoriu. O procedură obligatorie va fi emiterea unei note de plată, care să cuprindă rubrica destinată bacșișului. MFP propune ca bacșișul să fie între 0% și 15%. Odată ce clientul a menționat pe nota de plată procentul bacșișului, se emite bonul fiscal, care cuprinde distinct valoarea bacșișului.
Sumele încasate ca bacșiș vor fi distribuite obligatoriu salariaților, după un regulament intern, și vor fi înregistrate în contabilitate în conturi separate.
În cazurile în care se emite factură, bacșișul se va evidenția și pe cest document.
Proiectul MFP lasă posibilitatea operatorului economic să emită bon fiscal separat pentru bacșiș, în funcție de momentul în care este cunoscută valoarea acestuia.
Casele de marcat electronice vor avea articol separat cu numele bacșiș.
Angajații vor plăti impozit pe sumele încasate din distribuirea bacșișului, cu impozitare la sursă. Asta înseamnă că în momentul plății efective, angajatorul va opri contrvaloarea impozitului pe care o va vira la bugetul de stat. Veniturile din bacșiș nu se cuprind în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale.
Proiectul de act normativ este publicat de MFP pe site-ul propriu și se află în faza de dezbatere publică.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect