Proiectul de concesiune a terenului de 3 hectare de lângă Aeroportul Sibiu a declanșat ample dispute între Consiliul Județean și diverse persoane și organizații care sunt împotriva acestui demers. Joi are loc votul pe proiect.
Consiliul Județean a înaintat un proiect pentru a fi votat în ședința din 29 august, prin care urmează să fie asimilat și aprobat un studiu de oportunitate privind scoaterea la licitație a concesiunii unui teren de 2,7 hectare, pe Șoseaua Alba Iulia, în apropiere de Aeroportul Sibiu. Potrivit declarațiilor președintei Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, studiul de oportunitate a fost realizat în urma mai multor discuții cu conducerea Aeroportului, privind perspectivele de extindere a acestui obiectiv major de transport. Ideea concesiunii s-a făcut la inițiativa Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură a Județului Sibiu, care dorește să construiască aici un centru de afaceri, complex expozițional și hub IT. Alți investitori s-au arătat interesați de proiecte dezvoltate pe acest teren, toate celelalte având o legătură cu Aeroportul. Președinta Consiliului Județean a decis să inițieze un studiu de oportunitate și o evaluare a terenului. În acest fel se utilizează un teren și o clădire rămase în paragină, care ar putea, în același timp să genereze venituri pentru județ și să extindă activitățile adiacente aeroportului. Terenul a fost evaluat, împreună cu clădirea aflată pe el (fostele hangare de elicoptere), la 2,7 milioane de euro, iar evaluatorul a stabilit că o eventuală concesiune poate avea o redevență începând de la 110.000 euro anual. Propunerile includ dezvoltarea unui mall și a unui city airport, cu funcțiuni de tip hotel, galerii comerciale, parcări etc., dar și dezvoltări specifice activităților de handling și alte servicii aeroportuare. Concesiunea ar urma să fie făcută pe 40 de ani.
O primă reacție a fost făcută în mediul online, unde a fost inițiată o petiție. Aceasta nu a strâns prea mult voturi de susținere, astfel că ecourile acesteia s-au stins. O altă reacție a venit însă din partea USR Sibiu, care solicită consilierilor județeni să respingă proiectul. Reprezentanții formațiunii politice susțin că va fi afectată dezvoltarea aeroportului. „Solicităm tuturor consilierilor județeni, care reprezintă în Consiliul Județean interesele cetățenilor și comunității, să dea dovadă de responsabilitate pentru comunitate și să respingă proiectul de hotărâre, care, așa cum este el prezentat acum, va bloca extinderea Aeroportului Internațional Sibiu pentru 40 de ani.” mai spun cei de la USR.
Daniela Cîmpean ne-a explicat însă că șefii Aeroportului Sibiu au avut deja o întâlnire cu consilierii județeni și cu cei care au realizat studiul de oportunitate. S-au discutat toate variantele de extindere a aeroportului și a reieșit că extinderea Cargo trebuie făcută mai degrabă în direcția Cristian, pentru a fi aproape de pistă și de ieșirea către autostradă. „Eu nu-mi dădeam acordul pentru această concesiune dacă nu era legal. Doresc să rezolv problemele care ard”,ne-a mai spus Daniela Cîmpean, referindu-se la faptul că imobilul și terenul stau nefolosite, sunt o ruină și costă bani pentru întreținere. Consilierii și conducerea aeroportului s-au întâlnit și cu investitorii care sunt interesați de teren. Din toate discuțiile a reieșit că terenul nu poate intra în planurile de extindere a aeroportului, în ceea ce privește terminalul, pistele, zona de cargo. Dar cei de la aeroport doresc, după cum ne-a spus unul din reprezentanții aeroportului, ca studiile să fie extinse pentru toate proiectele, inclusiv cele care exced cele 2,7 hectare. „Toate proiectele sunt bune, teren este pentru toate, dar ar fi bine să se ia o decizie după ce sunt analizate toate variantele și aleasă cea care aduce cele mai multe beneficii orașului și aeroportului”.
Pentru funcțiunile principale ale aeroportului este nevoie de spații de manevrare a aeronavelor, spații de garare, spații pentru serviciile de administrare, inclusiv pentru vehiculele care oferă servicii aeroportului. Printre funcțiunile adiacente unui aeroport modern se regăsesc în primul rând parcările, care trebuie să fie proporționale cu numărul de pasageri care folosesc aeroportul, apoi cel puțin un hotel, în imediata apropiere, pentru călători și personalul aviatic, spații de conferințe și afaceri, spații comerciale care să crească confortul și nevoile pasagerilor.