Sibiu Opera Festival a numărat în această ediție opt evenimente și peste 3.000 de spectatori.
Cea de-a XVIII-a ediție a evenimentului, organizat de Filarmonica de Stat Sibiu în perioada 17-26 septembrie, a cuprins spectacole de operă și operetă, Concursul Internațional de canto ”Vox Artis”, spectacole de balet pentru copii, concerte vocal-simfonice și mini-recitaluri de arii din opere realizate în spații neconvenționale.
Potrivit organizatorilor, peste 3.000 de spectatori au participat la festival în cele nouă zile în care au fost programate evenimente. Proiectul ”Sibiu Opera Festival” a fost realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu. Acțiune cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu.
Festivalul a fost deschis de Opera Națională Română din Timișoara care a prezentat publicului sibian celebra opera ”Un Ballo in maschera” (Bal mascat) de Giuseppe Verdi. Opera – o poveste medievală plină de pasiune și intrigi a încântat publicul sibian – tot mai avid de operă – care, la rândul său, i-a răsplătit pe artiști cu minute în șir de aplauze.
România, cea mai mare distincție la „Vox Artis”
Concursul Internațional de canto ”Vox Artis” realizat în parteneriat cu Agenția ArtCor Artists din Viena a întregit și anul acesta latura internațională a Festivalului prin participarea a peste 20 de tineri artiști lirici din întreaga lume. Juriul, format din personalități de marcă ale genului liric din țară și străinătate, au acordat cea mai mare distincție a acestei ediții sopranei Lorena Mitroi din România. Laureații acestei ediții au oferit melomanilor din Sibiu un Concert de Gală alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu condusă chiar de președintele juriului – dirijorul spaniol Juan Cantarell.
Opereta – un gen liric mai puțin prezent la Sibiu – a umplut sala Centrului Cultural ”Ion Besoiu”, sâmbătă 21 septembrie, atunci când Orchestra, Corul și Baletul Teatrului Național de Operetă și Musical ”Ion Dacian” din București au prezentat spectacolul ”Liliacul” – o operetă în trei acte de Johann Strauss fiul.
Apoi, o colaborare tradițională a proiectului ”Sibiu Opera Festival” o reprezintă spectacolele prezentate de Opera Comică pentru Copii din București. Anul acesta, cei mai mici spectatori ai Festivalului s-au putut întâlni cu personajele dintr-o ”Poveste vieneză”, un spectacol de balet ”vesel și sentimental, în care perechi de tineri îndrăgostiți descoperă forfota veselă a unui parc vienez”, după cum spune Cătălin Caracaș, regizor și coregraf.
Recitaluri în spații neconvenționale
Unul dintre cele mai inedite însă, în același timp, îndrăgite moment ale Festivalului îl constituie seria de mici recitaluri cu arii din opere intitulate sugestiv ”Take an Opera Break”. Timp de trei zile, mezzosoprana Oana Andra, tenorul Adrian Dumitru și pianistul Alexandru Petrovici au scos opera din sălile elegante de concert în cele mai neașteptate locuri. La spațiile devenite tradiționale – Aeroportul Internațional Sibiu, Curtea interioară a Primăriei Municipiului Sibiu și a Consiliului Județean Sibiu – li s-au adăugat anul acesta trei noi spații, respectiv Spitalul de Psihiatrie ”Dr. Gheorghe Preda”, strada Cetății și Colegiul Național ”Samuel von Brukenthal”.
Finalul acestei ediții a proiectului Sibiu Opera Festival a fost rezervat unui concert de gală cu arii din operă. Compoziții semnate W.A. Mozart, G. Verdi, G. Puccini, P.I. Ceaikovski, A. Dvořák, G. Bizet și C.F. Gounod au fost incluse în programul serii. Pe scenă, alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu, condusă de dirijorul olandez, a urcat soprana Stefania Dovhan, laureată a unor prestigioase concursuri internaționale de canto.
Stagiunea muzicală 2019 – 2020 a Filarmonicii de Stat Sibiu, deschisă în 10 octombrie
Activitatea Filarmonicii de Stat Sibiu continuă cu stagiunea muzicală 2019-2020, concertul de deschidere fiind programat joi, 10 octombrie. Invitații evenimentului vor fi dirijorul Horia Andreescu și soliștii Ioana Goicea (vioară) și Leonid Gorokhov (violoncel).