Pe teritoriul administrativ al orașului Gheorgheni, județul Harghita, se găsesc cele două atracții de renume ale țării noastre, Cheile Bicazului – Lacul Roșu, arie protejată de interes național. Această zonă situată la poalele munților Hășmașu Mare impresionează vizitatorii sosiți din întreaga lume, prin peisaje ireale, munți semeți, păduri dese și lacuri în culori hipnotizante. Opțiunile de petrecere a timpului sunt diverse, turismul montan din zonă fiind atractiv pentru alpiniști dar și pentru cei care iubesc drumețiile sau pur și simplu sunt în căutarea unor clipe de relaxare.
Lacul Roșu oferă turistilor sosiți aici o imagine ca în povești. Pădurea scufundată în apele lacului crează un peisaj care nu are cum să nu impresioneze iar în extrasezon, când locul este mai puțin populat, întreaga zonă pare cuprinsă de magie. Tabloul cu buturugile care străpung firul apei a făcut Lacul Roșu atât de celebru, imaginea acestuia fiind inconfundabilă.
În zilele de vară, destinația este înțesată de oameni iar bărcuțele colorate înveselesc peisajul. Tarabele cu suveniruri înșirate pe malul lacului, unitățile de cazare și terasele cu vedere panoramică își așteaptă și ele vizitatorii.
Pe timpul iernii, întreg decorul este amorțit, numărul turiștilor scade, lacul îngheață iar imaginea se schimbă complet.
Lacul Roșu s-a format în 1838 în urma unui cutremur, astăzi fiind cel mai întins lac natural din România. Deși exista o serie de legende legate de acest lac, numele lui provine de la Pârâul Roșu, care traversează straturi de culoare roșie cu oxizi și hidroxizi de fier. Potrivit uneia dintre legende, în urma surpării pământului, ar fi fost acoperit un sat întreg, această calamitate omorând oamenii ți animalele locului. În limba germană și maghiară, numele lacului se traduce prin Lacul Ucigaș.
Zona a început să se dezolte începând cu anul 1900 datorită turismului balnear recreativ. Microclimatul zonei este benefic pentru tratarea stărilor de stres și insomnie.
În imediata apropiere a Lacului Roșu, se găsesc Cheile Bicazului care formează unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din România.
Cheile s-au format pe valea pârâului Bicaz și drumul care le străbate unește Moldova de Transilvania. Imaginea sufocantă a șoselei săpată în stâncile care parcă stau să cadă este absolut spectaculoasă și odată ajuns în această zonă este imposibil să nu îți dorești să te oprești vreme de câteva minute în fața acestui spectacol al naturii. Am trecut de multe ori pe aici și de fiecare dată m-am oprit să admir ceea ce a reușit să facă natura în aceste locuri.
Drumul în sine este o atracție turistică însă pentru cei care nu sunt doar în trecere, aici există câteva peșteri care se pot vizita.