De luni, 7 octombrie, copiii pot frecventa cercurile Palatului Copiilor din Sibiu în noul sediu de pe strada Henri Coandă, nr. 51 / poarta 2. Instituția se deschide nu datorită autorităților, nu datorită Ministerului Educației, ci datorită sutelor de voluntari care s-au implicat fie prin muncă fizică, fie prin bani donați, în această vară, în renovarea clădirii pusă la dispoziție de Primăria din Sibiu, dar care se afla într-o stare deplorabilă, neputând fi folosită, la acea vreme, în scop educațional. Neputând fi folosită, de fapt, în niciun scop. Vineri, 3 octombrie Palaltul Copiilor a avut parte de o deschidere de suflet la care au participat toți cei implicați în renovarea lui. O renovare „cu mâinile goale”.
Palatul Copiilor din Sibiu este deschis oficial și, chiar dacă lucrările nu sunt finalizate și mai sunt multe lucruri de făcut, copiii se pot bucura de cursuri în condiții optime. Dintre cele trei etaje ale clădirii, primul etaj a fost finalizat în totalitate, iar la cel de-al doilea etaj mai sunt de pus la punct finisajele, însă clasele pot fi folosite pentru cursuri. Etajul trei este etajul la care mai este nevoie de investiții.
„Deși mai sunt multe lucruri de făcut, consider că, de săptămâna viitoare copiii comunității pot începe cursurile în condiții decente oferite de Palaltul Copiilor. Vreau să mulțumesc tuturor celor care s-au în acest proiect din luna ianuarie a anului trecut, în special Crucii Roșii care a fost alături de noi în toate acțiunile de până acum. Îmi aduc aminte că în campania de voluntariat pe care am făcut-o în ianuarie, în 24 ianuarie, am avut 278 de voluntari veniți să ne ajute. Vreau să mulțumesc tuturor”, a spus Daniel Vecsei, directorul Palatului Copiilor.
Povestea Palatului Copiilor din Sibiu a început în anul 2011, când practic a rămas fără sediu, Biserica Evanghelică, proprietarul de drept al clădirii de pe strada Costituției, cerând eliberarea acesteia. În aprilie 2017, Primăria Sibiu a oferit clădirea internat a Liceului „Henri Coandă”. Numai că starea deteriorată în care se afla internatul nu permitea desfășurarea unei activități optime cu copii.
Nicio instituție a statului nu a găsit finanțarea necesară renovării Palatului Copiilor. A fost momentul în care comunitatea a decis să facă ceva. Joi, 3 octombrie, a avut loc tăierea de panglică și a fost o reuniune a tuturor celor care s-au implicat în proiectul „Împreună reconstruim palatul copiilor”. Este greu de explicat încărcătura emoțională a momentului sau de conștientizat ceea ce s-a întâmplat cu Palatul Copiilor în ultimul an și jumătate.
„Societatea civilă românească resimte din plin nepăsarea și incompetența din administrație de la toate nivelurile. Deseori suntem copleșiți de probleme pe care trebuie să le rezolvăm noi, noi societatea civilă. Din păcate noi, societatea civilă și ONG urile am ajuns să facem ceea ce ar trebui să facă administrația. Trăim în Sibiu într-un oraș invidiat de mulți oameni din România. Ei cred și noi credem că suntem un model pentru alții, dar ce se întâmplă aici, în educație, ceea ce trăim nu ne face cinste. Educația ajuns să cerșească bani pentru a putea funcționa. Știu că Palatul Copiilor a rămas fără sediu începând din 2011 și suntem în 2019. Proiectul Palatului copiilor din Sibiu este reprezentativ pentru întreaga imagine a societății românești. Ne plac ideile frumoase, le începem furtunos și după aceea ne gândim la alte lucruri, facem altceva. Din păcate adinistrația, mă refer aici și cea de sus, toate adminsitrațiile nu au băgat în seamă acest proiect de reabilitate ci doar s-au bucurat că ONG urile și câteva firme locale le fac treaba”, a spus în deschidere Mihai Balaban unul din promotorii proiectului care a dus la reabilitarea Palatului Copiilor.
Mulți oameni obișnuiți și oameni de afaceri au pus mâna de la mână și au renovat, de la 0, o clădire de trei etaje.
Încă mai este nevoie de ajutor
Conturile pentru donații rămân deschise. Toți cei care vor să ajute pot dona în contul bancar al Asociației Pro Palaltul Copiilor Sibiu, deschis la BCR.
RO95RNCB0227159638480001