Gheața folosită de unele din fast-food-urile KFC pentru băuturile răcoritoare conținea bacterii și alte microorganisme periculoase pentru sănătate, potrivit unui anunț ANPC, care a făcut controale în mai multe fast-food-uri.
O anchetă a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, efectuată în 16 locații McDonald’s și KFC din București, a adus la iveală nereguli majore. ANPC a făcut publice rezultatele buletinelor de analize care relevă existența, în cazul a 5 din cele 7 locații KFC de unde au fost prelevate probele de gheață, a unor microorganisme periculoase: bacterii coliforme, enterococi intestinali și Clostridium.
Paul Anghel, vicepreședintele ANPC a declarat că „vor fi încheiate documente prin care li se vor opri mașinile de gheață, ca să nu se mai propage infectarea. Vom informa Ministerul Sănătății.”
În urma acestor controale, reprezentanții companiei au decis oprirea temporară a furnizării de gheață în toate locațiile din țară, dar și demararea unei anchete interne în vederea descoperirii cauzelor neregulilor depistate. Cei de la KFC susțin că există “proceduri stricte de management și gestionare a gheții, incluzând inspecții zilnice, săptămânale și curățări periodice ale mașinilor de gheață”.
Alte nereguli sesizate de inspectorii ANPC, atât în fast-food-urile KFC cât și McDonalds, au inclus o diluare a racoritoarelor peste normele acceptate, trei sferturi ale unui pahar de 0,5l fiind umplute cu gheață. Sucul era la rândul său produs în condiții improprii, dintr-un amestec de apă nefiltrată de la robinet, concentrat și dioxid de carbon.