Acum ceva vreme am descoperit orașul Câmpulung Muscel și obiectivele turistice din imprejurimi, o zona neexploatata la adevăratul ei potențial. Aflat în județul Argeș, la aproximativ 160 km distanță de Sibiu, orașul cu o bogată tradiție și istorie oferă atracții turistice și peisaje de poveste care merită vizitate.
Am petrecut o zi întreagă pe aceste meleaguri și în acest timp am reușit să vizitez Mausoleul de la Mateiaș, Mănăstirea Nămăiești, Casa Memorială George Topârceanu, Mănăstirea Negru Vodă și Biserica Catolică Baratia.
Mausoleul de la Mateiaș a fost ridicat între anii 1928-1935 în cinstea eroilor din Primul Război Mondial, în comuna Valea Mare – Pravăț pe dealul cu același nume, la 11 km de Câmpulung. În această zonă, Grupul Nămăiești condus de generalul Traian Găișeanu a reușit să reziste inamicului în anul 1916. Prin luptele purtate aici a fost oprită înaintarea Puterilor Centrale spre Câmpia Română.
Monumentul este măreț iar scările care urcă până în vârf te conduc către cripta care adăpostește osemintele celor uciși pe frontul Rucăr-Bran. În cadrul Mausoleului a fost amenajat și un muzeu unde se regăsesc documente, ziare, arme, cărți, obiecte ale soldaților precum și poze ale eroilor căzuți în Primul Război Mondial.
Mănăstirea Nămăiești, aflată la 5 km de Campulung, a fost construită din piatră și este amplasată în întregime în stâncă, la o altitudine de 765 m. Aceasta datează din anul 1547 iar la exterior se regăsesc picturi murale, interiorul nefiind pictat ci decorat cu icoane.
Casa memorială George Topârceanu din Nămăiești este locul unde a trăit marele poet George Topârceanu vreme de 8 ani împreună cu soția și fiul său. Casa a fost donată de către soția acestuia, Victoria Topârceanu pentru amenajarea casei memoriale iar astăzi, interiorul adăpostește colecții de cărți din biblioteca personală, scrisori, poze, arme de vânătoare și altele.
Programul de vizitare este de la 09:00 – 17:00.
Mănăstirea Negru Vodă a fost ctitorită în anul 1215 de către Negru Vodă Voievod. Ulterior a fost rezidită de către Basarab I și fiul acestuia, Nicolae Alexandru. Matei Basarab a reclădit-o, moment în care devine manastire.
Când am vizitat-o eu, aceasta se afla în renovare, așa că nu am putut-o admira de afară însă am profitat de ocazie și am petrecut câteva minute în curtea din spate, în liniștea ce s-a lăsat peste lăcașul de cult, odată cu venirea serii.
Ansamblul Bărăția este compus din: Biserica Sf. Iacob, Turnul Bărăției și Casa Parohiala. Biserica cu hramul Sfântului Iacob a fost construită de coloniștii sași în secolul al XII-lea, fiind cel mai vechi lăcaș de cult al Diecezei de București. Astăzi, din vechea biserica se mai păstreaza doar corul realizat în stil gotic, nava fiind dezafectată. Din aceasta a mai rămas fundația care ne arată dimensiunile inițiale ale construcției. În această biserica se găsește mormântul comitelului sas, Laurențiu de Longo Compo, ce dă prima atestare a numelui localității, decedat în anul 1300.