5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

The Economist: Sistemul sanitar din România, cel mai slab din Uniunea Europeană

Cele mai citite

O analiză a publicației The Economist a scos la iveală neajunsurile din sistemul românesc de sănătate. Corupția, întârzierea investițiilor și lipsa de personal sunt doar câteva dintre probleme ce au adus România în coada clasamentului european, în domeniul sănătății. 
Anul acesta, Health Consumer Powerhouse, un „think tank” suedez ce își propune compararea sistemelor de sănătate din întreaga Europă, a publicat date referitoare la starea serviciilor sanitare din România. Potrivit indicelui Euro Health Consumer, realizat de organizație pe baza datelor colectare, țara noastră se clasează constant pe ultimele locuri în ceea ce privește calitatea serviciilor medicale, comparativ cu restul Europei. În ceea ce privește performanța sistemului de sănătate, România se situează pe locul 34, la o diferență neglijabilă de ultima clasată, Albania. 
Conform analizei The Economist, care are la bază indexul EHC, în ciuda faptului că salariul personalului medical s-a dublat în ultimii cinci ani, ne confruntăm în continuare cu un exod masiv de personal calificat. Medicii bine pregătiți aleg, adesea, să părăsească țară și să lucreze în străinătate, în condiții mai bune și pe salarii mai generoase. De la aderarea României la Uniunea Europeană în 2007, între 15.000 și 20.000 de medici și-au găsit un loc de muncă în altă țară. O treime din posturile disponibile, în special în zona rurală, sunt vacante. Potrivit Ministerului Sănătății, unul din patru români nu are acces la îngrijiri medicale de bază. 
Corupția și lipsa investițiilor sunt încă probleme pregnante ce țin evoluția sistemului medical pe loc. Fenomenul mituirii cadrelor medicale este înrădăcinat în mentalul colectiv și dificil de surmontat. În ciuda campaniilor interne de descurajare a șpăgilor și declarațiilor anti-corupție semnate de medici, fenomenul nu a fost încă stopat.
Mai îngrijorătoare decât cultura șpăgii este, însă, corupția la nivel înalt. Analiza face referire la cazul Hexi Pharma, din 2016, în care distribuitorul de dezinfectant a diluat semnificativ antisepticul în 350 de spitale publice din țară. Directorii spitalelor au fost acuzați că și-au însușit 30% din valoarea contractelor. 
Potrivit unui studiu Eurostat, România investește cei mai puțini bani în sănătate, atât per capita, cât și comparativ cu produsul intern brut. Doar 5% din PIB merge spre sistemul public de sănătate. Acest lucru se reflectă în faptul că nu a mai fost construit niciun spital de stat nou, de la căderea regimului comunist. Instituțiile europene au oferit 170 de milioane de dolari pentru a finanța construcția de spitale noi, însă lucrările nu au început încă. 
Clădirile vechi ce gazduiesc spitalele favorizează infecțiile intraspitalicești, ce au devenit, din nefericire, un fenomen des întâlnit. România are cele mai multe cazuri de infecții contractate în spitale, din Europa. În decembrie anul trecut, 39 de bebeluși au contractat un virus rezistent la antibiotice, în una din cele mai bune maternități din țară.
Specialiștii Health Consumer Powerhouse subliniază, în raportul lor, faptul că România se confruntă cu probleme grave de manageriere, nu doar în sistemul de sănătate, ci în întreg sectorul public. La fel ca în Albania și Bulgaria, sistemul sanitar depășit aduce costuri mai mari de îngrijire a bolnavilor, din cauza lipsei unui sistem ce poate asigura eficient îngrijiri fără necesiatea internării.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

CSU Sibiu în colaps… sportiv și managerial

Baschetul sibian este în colaps. Două înfrângeri jenante și rușinoase, în fața Universității Cluj-Napoca, în deplasare, și acasă, cu...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect