Un raport al Comisiei Europene întocmit în 2019 pe marginea stării de sănătate în Europa indică faptul că România are cea mai mică speranță de viață pentru cetățenii ei. Mai mult, țara noastră ocupă primul loc în clasamentul negativ al numărului de decese survenite în urma unor boli care ar fi putut fi tratate și locul 5 la capitolul deceselor care ar fi putut fi evitate prin prevenție.
Comisia Europeană a întocmit săptămâna aceasta un Raport privind sistemul de sănătate din România. Datele acestuia, prezentate de caleaeuropeană.ro, arată clar cum România alocă cele mai mici cheltuieli pentru sănătate din Uniunea Europeană, atât pe cap de locuitor – 1029 euro, față de media europeană de 2.884 de euro, cât și ca procent din Produsul Intern Brut (PIB) – 5% în 2017, față de 9,8% în UE. Altfel spus, în țara noastră sistemul de sănătate este subfinanțat semnificativ.
Același raport arată că o altă latură negativă a sistemului medical din România este aceea că majoritatea banilor se duc în componenta spitalicească, fiind vitregite medicina primară și prevenția, componente pentru care UE acordă atât finanțare, cât și politici pentru dezvoltarea acestora. O altă problemă la fel de importantă în sistemul nostru medical se referă și la deficitul din ce în ce mai mare de profesioniști.
Astfel, una dintre concluziile raportului, menționate de cursdeguvernare.ro, se referă la „mortalitatea prematură a României care ar putea fi redusă substanțial dacă ar exista politici de sănătate publică și prevenție mai eficace, un rol consolidat al asistenței medicale primare, precum și un acces mai bun la servicii”. În cifre putem spune că România este pe locul doi între cele mai scăzute din UE (18% comparativ cu media UE 30%) în privința cheltuielilor alocate asistenței medicale primare și ambulatorii. Aceleași mici cheltuieli se regăsesc și la capitolul prevenției 1,7% față de 3,1 la nivel european.
Și tocmai pentru că nu acordăm resurse financiare substanțiale medicinii primare și prevenției, România înregistrează cel mai mare număr de decese premature din cauze tratabile precum: cardiopatia ischemică (considerată a fi prevenită și tratată), accidentele vasculare, pneumonia și cancerul colorectal. Cu alte cuvinte, majoritatea pesoanelor decedate ar fi avut șanse mai mari la viață dacă ar fi fost acordat din timp un tratament adecvat.
O altă concluzie a raportului arată că în lipsa unei evaluări a performanței sistemului de sănătate din România, este puțin probabil să poată fi adoptate niște politici care să aducă îmbunățări semnificative acestuia.
Noul ministru al Sănătății a luat act de raportul Comisiei Europene: „(…)nu a fost o surpriză să aflu că suntem la coada clasamentului între sistemele de sănătate. Echipa actuală a Ministerului Sănătății are deja un plan pe termen scurt și mediu cu măsuri concrete care vor avea efecte imediate asupra sistemului sanitar și pe care îl vom prezenta după ce vom avea discuții cu reprezentanții Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.