3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Spălatul pe dinți ajută la sănătatea inimii

Cele mai citite

Noi studii medicale realizate de medici sud-coreeni arată că periatul dinților de trei sau mai multe ori pe zi poate reduce semnificativ riscul de fibrilaţie atrială și infarct.
Bacteriile din cavitatea bucală ar putea afecta mai multe aspecte ale sănătății noastre. Potrivit publicației Medical News Today, o echipă de cercetători din Coreea de Sud a descoperit indicii promițătoare, ce fac legătura între sănătatea orală precară și un risc crescut de cancer pancreatic, de esofag și probleme respiratorii.
Spre exemplu, în urma unor studii au fost găsite bacterii din cavitatea bucală în cheagurile de sânge prezente la pacienții ce primeau îngrijiri medicale după un atac cerebral. Experții au făcut legătura dintre gingivita acută și un risc ridicat de hipertensiune arterială.
Pe de altă parte, distrugerea bacteriilor „prietenoase”, ce ajută la menținerea unui echilibru sănătos în microbiomul oral, poate duce la perturbarea presiunii arteriale și poate duce la hipertensiune.
Igiena orală, importantă
Menținerea unei igiene orale bune pare să fie cheia sănătății cardiovasculare. Un nou studiu, publicat în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă sugerează ca periajul regulat poate ține infarctul și  fibrilaţia atrială la distanță.  Dr. Tae-Jin Song, membră a Ewha Womans University din Seul, Coreea de Sud, este autorul acestui studiu. În articolul lor academic, Dr. Song, alături de echipa sa explică rolul de mediator al inflamației în starea generală de sănătate. Aceștia menționează: „Igiena orală precară poate provoca bacteriemie (o infecție a fluxului sanguin care poate duce la cedarea organelor și deces) inflamație sistemică, fibrilaţie atrială și insuficiență cardiacă.
În studiul lor, cercetătorii au examinat cazuri de fibrilație atrială asociate atât infarctului, cât și igienei orale slabe. Au folosit date provenite de la 161.286 de pacienți, ce făceau parte din sistemul național de asigurare de sănătate sud-coreean.
Fibrilaţia atrială este o boală ce afectează cel puțin 2.7 milioane de oameni în Statele Unite ale Americii. Această boală se manifestă prin incapacitatea inimii de a pompa sânge în restul corpului, pentru că nu bate într-un ritm normal. Inima nu pompează sânge în parametri normali nici la pacienții cu insuficiență cardiacă. Această ineficiență duce la o stare de oboseală și, uneori, dificultăți respiratorii, din moment ce cantitatea de oxigen ce ajunge la organe este insuficientă.
Rezultate limitate
Participanții la studiu aveau vârste cuprinse între 40 și 79 de ani și nu aveau cazuri de insuficiență cardiacă sau fibrilaţie atrială în istoricul medical de familie. Aceștia au susținut teste de laborator ce au inclus probe de sânge, urină și presiune arterială.
Periatul de trei sau mai multe ori pe zi a corelat cu descreșterea riscului asociat de fibrilaţie atrială cu 10% și cu  o scădere de 12% a cazurilor de insuficiența cardiacă.
Au fost luați în considerare și alți factori de risc precum vârsta, sexul, nivelul socio-economic, frecvența activității fizice, consumul de alcool și indexul de masă corporală, însă aceștia nu au afectat analiza. Specialiștii notează faptul că rezultatul cercetării este limitat, prin faptul că subiecții au fost selectați dintr-o singură țară, iar cauzalitatea fenomenului încă nu poate fi explicată.
Eșantion mare
Cu toate acestea, un medic implicat în studiu declară, „Am studiat un grup numeros pe o perioadă lungă de timp ceea ce conferă credibilitate descoperirilor noastre”.
Pascal Meyre, membrul al Centrului Cardiovascular de Cercetare al Basel University Hospital din Elveția și David Conen, de la Institutul de Cercetare pentru Sănătatea Populației din cadrul McMaster University, Canada, oferă o perspectivă critică asupra descoperirilor specialiștilor din Coreea de Sud.
Ei sunt de acord că punctul forte al studiului este eșantionul de cercetare de dimensiune mare, cu mai mult de 160.000 de indivizi incluși în studiu și perioada lungă de cercetare, dar atrag atenția asupra unui posibil aspect părtinitor în selecția subiecților pentru studiu. Nivelul de educație, starea civilă și informații cu privire la bio-repere legate de inflamatori nu au fost disponibile. Meyre și Conen mai remarcă faptul că informațiile legate de igiena orală și periajul dentar au fost raportate personal, de către subiecții studiului, ceea ce ar putea implica un alt element părtinitor.
„Cauzalitatea dintre aceste asocieri este neclară și este cu certitudine prea devreme pentru a recomanda periajul dinților ca măsură preventivă împotriva fibrilaţiei atriale și infarctului.”, au concluzionat Meyre și Cohen, în editorialul lor.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Rezultate finale oficiale în județ: Călin Georgescu a fost votat de aproape 48.000 de sibieni

Biroul Electoral Județean Sibiu a transmis, luni dimineața, rezultatele finale din turul I al alegerilor prezidențiale."Vă informăm că situația...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect