3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Protest spontan al grefierilor din Sibiu, împotriva eliminării pensiilor speciale

Cele mai citite

Grefierii din Sibiu au ieșit în stradă, într-o acțiune spontană, din cauza inițiativei parlamentare de modificare a pensiilor speciale. Reprezentanții sindicatelor și personalul de specialitate au organizat proteste de acest gen în întreaga țară. 
Aproximativ 50 de grefieri sibieni au ieșit, miercuri, 18 decembrie, în fața Tribunalului pentru a protesta față de decizia de retragere a pensiilor speciale și de serviciu ale angajaților din sistemul juridic. Manifestația a început la ora 10.00, concomitent cu începerea ședinței de plen în care ar urma să se voteze proiectul de eliminare a pensiilor speciale. Protestul a durat aproximativ 2 ore și a fost spontan, cel puțin declarativ, în toată țara. În schimbul pensiilor speciale, sindicaliștii își doresc înlăturarea interdicțiilor, incompatibilităților și normarea muncii. 
Această primă formă de protest a fost considerată un avertisment, însă reprezentanții sindicatelor declară că vor merge până la blocarea totală a activității în instanțe și parchete în cazul în care cererile lor nu vor fi onorate.
„În viitor putem ajunge inclusiv la blocarea instanței. Nu ne dorim să afectăm cu ceva drepturile justițiabilului. Însă dacă politicienii continuă, putem continua și noi, efectiv până la a refuza să mai intrăm în sală. Există comunicare între sindicatele din țară la nivel de conducere.” a declarat Miron Viorel Nicolae, liderul din Sibiu al sindicatului grefierilor Curții de Apel Alba Iulia.
Protestul a dus la închiderea arhivelor, registraturilor și suspendarea ședințelor de judecată, însă activitatea Tribunalului nu a fost afectată. Grefierii programați în ședințe au participat la acestea. 
Potrivit unui comunicat de presă transmis de Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial, personalul auxiliar de specialitate din instanțe și parchete (grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri documentariști, grefieri statisticieni și specialiști IT) reprezintă cea mai numeroasă categorie profesională din sistemul de justiție. Ei beneficiază de o pensie de serviciu, nu de una specială, însă vor fi afectați oricum de aceste tăieri. Sindicaliștii susțin că acordarea pensiilor de serviciu este justificată deoarece pe perioada exercitării funcției le sunt restricționate anumite drepturi.
”Tăierea pensiilor nu este dublată de scoaterea incompatibilităților pe care le avem sau compensarea interdicțiilor de a fi aleși, de a participa la acțiuni politice, dreptul la altă ocupație. Ca grefier aceasta este singura sursă de venit permisă prin lege.” a mai declarat liderul de sindicat.
Activitatea grefierilor nu se rezumă, însă, strict la ședința de judecată, iar aceștia nu sunt plătiți pentru orele suplimentare prestate. Compensarea pentru munca în plus vine sub forma zilelor libere, dar personalul susține că aceste zile libere există doar în mod teoretic. În practică, munca nu le permite să își ia zilele libere în plus.
„Noi suntem un lanț, fiecare verigă contează. Eu dacă am intrat în sală, următoarea săptămână nu am cum să îmi iau liber pentru că încurc activitatea, rămâne dosarul în loc, rămâne actul în loc. Sunt acte care trebuie emise pe minute, pe ore, cum să ceri liber? Și cine îți dă liber? Primești liber când îți termini toată treaba și treaba nu se termină.” a declarat unul dintre protestatari.  
„În momentul de față se poate face o normare a muncii pentru că avem un sistem informatic ce presupune niște pași care pot fi contabilizați, dar nu se vrea” a concluzionat Miron Viorel Nicolae.  
Reprezentanții sindicatelor consideră decizia ca fiind una politică. La nivel național există 6.000 de grefieri, dintre care 1.700 pensionari. Din cei aproximativ 160.000 de beneficiari de pensii speciale, 150.000 le vor putea păstra. Acestea aparțin militarilor, polițiștilor și angajaților din Administrația Penitenciarelor. Astfel, suma economisită la bugetul de stat nu ar fi semnificativă. Potrivit grefierilor, o modalitate mai eficientă de finanțare ar putea fi o inspecție a activității ANAF. România are a doua cea mai scăzută cotă de colectare a taxelor din Uniunea Europeană, doar 25% din PIB.
Potrivit datelor statistice ale Casei Naționale de Pensii Publice, pensia medie a personalului auxiliar de specialitate din instanțe și parchete este de 4.411 lei, cu un număr de 1.797 beneficiari și doar 2.499 lei sunt suportați din bugetul de stat. Restul de 2.141 lei vin din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat.
Dezbaterea și votul pentru proiectul ce prevede abrogarea pensiilor specile, exceptând cele ale militarilor și polițiștilor au fost amânate. Votul va fi reluat, cel mai probabil, într-o ședință de plen, anul viitor.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect