Patru români mor în fiecare oră din cauza unui atac cerebral. Un studiu recent al unei echipe de cercetători chinezi indică o corelație între orele lungi de somn și riscul crescut de atac cerebral.
Atacul cerebral este una dintre cele mai frecvente cauze de deces și dizabilitate la nivel mondial. România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea asociată accidentului vascular cerebral. Potrivit reprezentanților Societății de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională, anual, 61.500 de români suferă un accident vascular cerebral (AVC). Patru români mor în fiecare oră din cauza acestei afecțiuni.
La nivel global, 15 milioane de oameni suferă un infarct cerebral în fiecare an. Aproape 6 milioane dintre aceste cazuri sunt soldate cu deces, iar 5 milioane rămân cu dizabilități în urma experienței. Lista de factori tradiționali ce cresc riscul unui infarct este lungă și variază de la stilul de viață, incluzând fumatul, sau diabetul.
Noi studii au adus la iveală faptul că somnul în exces crește considerabil riscul de probleme cardiovasculare. Recent, cercetătorii au început să exploreze ideea de durată a somnului ca potențial factor de risc. Potrivit publicației Medical News Today, câteva studii au descoperit că atât prea mult, cât și prea puțin somn pot crește riscul de accidente cardiovasculare.
Potrivit acestor descoperiri, lipsa de somn în mod constant și somnul de mai mult de șapte ore pe noapte sunt ambele asociate riscului crescut de AVC.
Doctorul Xiaomin Zhang, de la Universitatea de Știință și Tehnologie din Wuhan, China, autorul acestui studiu, împreună cu echipa lui, au colectat informații de la 31.750 de cetățeni chinezi. Niciunul dintre participanții care aveau o vârstă medie de 62 de ani, nu avea în istoricul medical accidentul vascular cerebral sau alte afecțiuni serioase, la începutul studiului.
Participanții au răspuns la întrebări despre obiceiurile lor de somn și cercetătorii au urmărit clinic grupurile țintă timp de șase ani. Echipa de cercetare a descoperit că 8% dintre participanți aveau obiceiul de a trage un pui de somn ce dura mai mult de 90 de minute și 24% au raportat că dorm cel puțin nouă ore pe noapte. Pe perioada studiului, au fost 1.557 atacuri cerebrale printre participanți. Cei care au dormit timp de nouă ore sau mai mult pe noapte au fost cu 23% mai predispuși să sufere un infarct, comparativ cu cei ce au dormit doar între șapte și opt ore pe noapte.
Subiecții studiului care au dormit mai mult de nouă ore pe noapte și au tras un pui de somn mai lung de 90 de minute în timpul zilei au avut un risc de predispoziție la atac cerebral cu 85% mai mare decât cei care au dormit moderat.
Calitatea somnului pare să aibă un rol, oamenii ce au raportat o calitate slabă a somnului au fost cu 29% mai predispuși la un infarct cerebral decât cei care au raportat o calitate bună a somnului. Aceste rezultate au continuat să fie notabile și după ce au fost coroborate cu alți factori de risc precum hipertensiunea, diabetul și fumatul.
„Rezultatele pun în evidență importanța menținerii unui nivel moderat pentru durata somnului, atât noaptea, cât și pe timpul zile. Este importantă și calitatea somnului, mai ales la adulți de vârstă mijlocie și înaintă.” a declarat doctorul Xiaomin Zhang.
Limitările studiului
Cercetătorii recunosc anumite limitări în ceea ce privește munca lor. Efortul de cercetare trebuie să continue pentru a putea ajunge la un rezultate cu adevărat concluziv. În primul rând, studiul a fost unul observațional, prin urmare nu poate dovedi cauzalitatea. În al doilea rând, studiul nu a luat în calcul apneea de somn sau alte tulburări de somn ce ar fi putut să influențeze rezultatele. În al treilea rând, datele raportate personal de către subiecții studiului nu sunt la fel de credibile precum cele colectate de cercetătorii care observă somnul participanților. De asemenea, rezultatele sunt aplicabile doar cetățenilor chinezi în vârstă, nu și pentru restul populației.
„Vor fi necesare mai multe studii pentru a putea înțelege modul în care perioade lungi de somn după-amiaza și orele prelungite de somn noaptea pot fi legate de riscul de atac cerebral. Studiile precedente au demonstrat că aceste obiceiuri duc la schimbări în nivelul colesterolului, creșterea în greutate, iar ambele sunt factori de risc pentru atac cerebral. Orele lungi de somn pot sugera și un stil inactiv de viață care poate fi, de asemenea, un risc.” a explicat doctorul Zhang.