5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Grefierii intră din nou în grevă, vineri

Cele mai citite

Nemulțumirile personalului din sistemul Judiciar persistă. După protestul spontan de miercuri, 18 decembrie, reprezentanții sindicatelor grefierilor din țară au decis organizarea unor noi manifestații vineri, 20 decembrie. Nemulțumirile vin, de această dată, pe fondul tăierii sporurilor salariale.
După ce miercuri, în mai multe orașe din țară, grefierii au organizat un protest spontan împotriva modificărilor legislative ce vizau eliminarea pensiilor speciale și ale celor de serviciu, reprezentanții sindicatelor și personalul reprezentativ au decis organizarea unor noi demonstrații. Această a doua formă de protest va avea loc vineri, 20 decembrie, începând cu ora 11.30, prin ieşirea în faţa instanţelor şi a parchetelor din țară, în timpul unei întâlniri cu Ministrul Justiției la București. Va avea loc și închiderea arhivelor, a registraturilor și suspendarea ședințelor de judecată.
Potrivit unui comunicat transmis de Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasteria, nemulțumirile sindicaliștilor vin, de această dată, pe fondul intenției Guvernului de a reduce sporul pentru condiții periculoase şi vătămătoare. Este vorba despre proiectul de lege pentru modificarea OUG nr. 114/2018, care a fost aprobat în ședința Guvernului României din data de 18 decembrie 2019. Conform acestui proiect legislativ, sporul pentru condiții periculoase și vătămătoare poate fi de cel mult 25% din salariul minim brut pe țară, aproximativ 500 de lei. Măsura ar fi menită să elimine discriminarea dintre angajați. Dacă această măsură va fi aplicabilă și în sistemul de Justiție, salariile bugetarilor ar fi diminuate cu sume cuprinse între 250 și 1000 lei, la salariul net.
Sindicaliștii acuză o lipsă de cooperare și dialog din partea guvernanților. Aceștia avertizează că „dacă Guvernul României își va asuma răspunderea pe proiectul legii bugetului de stat și a proiectului de modificare și completare a OUG nr. 114/2018 fără o dezbatere reală cu partenerii de dialog social, sistemul judiciar va fi blocat definitiv.” Reprezentanții sindicatelor anunță că în cazul în care cerințele lor nu vor fi considerate, după reluarea activității instanțelor și parchetelor în ianuarie 2020 aceștia își vor suspenda activitatea pe perioadă nedeterminată.
Tăierile salariale ar putea fi chiar mai mari, în cazul în care sporul pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase nu va fi exceptat de la aplicarea art. 25 din Legea nr. 153/2017. Această lege limitează suma sporurilor, compensațiilor, adaosurilor, primelor, premiilor şi indemnizațiilor, inclusiv cele pentru hrană şi vacanță. Astfel, sporurile pentru suprasolicitare neuropsihică și sporul de confidențialitate ar scădea la 5%, față de 30% după cum prevede legea în prezent.
Reamintim că votul pentru proiectul ce prevede abrogarea pensiilor speciale, care a iscat protestele de miercuri, a fost amânat. Votul va fi reluat, cel mai probabil, într-o ședință de plen, anul viitor. Printre cerințele protestatarilor de miercuri se numărau înlăturarea interdicțiilor, incompatibilităților și normarea muncii în schimbul pensiilor de serviciu.
 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Ziua Națională a României sărbătorită cu emoție la Ruja

Astăzi, 29 noiembrie 2024, elevii claselor primare de la Liceul „August Treboniu Laurian” Agnita-Ruja au marcat anticipat Ziua Națională...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect