2.9 C
Sibiu
sâmbătă, noiembrie 30, 2024

Creșterea pensiilor cu 40% din septembrie 2020, pusă sub semnul întrebării de Guvernul Orban

Cele mai citite

Premierul Ludovic Orban condiționează majorarea pensiilor cu 40%, începând cu septembrie 2020, de evoluția economică a României în următoarele luni. Mai mult, șeful Executivului speră ca actuala situație să nu fie agravată de apariția unei crize economice.
Majorarea pensiilor cu 40% din septembrie 2020 este pusă sub semnul întrebării chiar de prim-ministrul Ludovic Orban. Într-un interviu acordat HotNews, demnitarul a declarat că nici după rectificarea bugetară, care se va face la mijlocul acestui an, majoararea „nu e 100% asta”. Premierul susține că își dorește această creștere, însă „nu va fi luată nicio decizie care să afecteze evoluția economiei pe termen lung”.
Ecuații cu multe necunoscute
Potrivit lui Ludovic Orban, majorarea pensiilor cu 40% din septembrie 2020 este condiționată de foarte multe necunoscute. „Guvernul nu are bani de acasă și nu poate aduna bani din eter. (…) Banii sunt prevăzuți, dar totul depinde de cum evoluează economia, dacă reușim să asigurăm un trend economic solid, o creștere eco consolidată, să relansăm investițiile și să îmbunătățim colectarea”, a afirmat premierul în cadrul aceluiași interviu. Șeful Executivului susține că impasul în care s-a ajuns este cauzat de PSD „care a făcut varză legea pensiilor, creând o vraiște generalizată”. Potrivit actualei legi, cifrele arată că majoarearea pensiilor ar avea, în 2020, un impact bugetar de 16 miliarde de lei, aproximativ 150 de miliarde, în 2021, iar în 2022, va ajunge la circa 180 de miliarde de lei.
Premise negative și pentru dublarea alocațiilor
Dacă până acum s-a vorbit doar de prorogarea termenului de dublare al alocațiilor de la 1 august 2020, premierul Orban a dat de înțeles că nici aceasta nu este atât de sigură după rectificarea bugetară care va fi făcută la mijlocul acestui an. „E o garanție că vom crește alocațiile pentru copii, cu cât le vom crește vom vedea în funcție de cum evoluează veniturile, cheltuielile”, a declarat premierul. În plus, acesta susține că: „Vom crește pensiile cu siguranță(…) vom crește și alocațiile, vom încerca să asigurăm o creștere cât mai mare. (…) Sper să nu vină o criză economică. Ne va pune într-un impas extrem de grav, pentru că în ultimii trei ani s-a dezechilibrat grav economia românească”. După cum s-a declarat deja, în urma dublării alocațiilor, impactul bugetar ar fi de 6,3 miliarde de lei pe an. Șeful Executivului susține că legea dublării alocațiilor a fost „o răzbunare a PSD”, pentru că, motivează acesta „nu există nicăieri în lume să dublezi alocațiile de două ori într-un an”.
 

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Pericol extrem de Valea Oltului. Cad stânci de pe versanți, un TIR a fost lovit

UPDATE: "În urma fenomenelor meteorologice din această perioadă mai pot avea loc alunecări de pietre, arbori sau grohotiș în...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect