Plămânii au capacitatea aproape magică de a repara parte din efectele negative cauzate de fumat, dar doar după ce acest obicei nociv este oprit.
Mutațiile care duc la cancer de plămâni au fost considerate până în prezent permanente și ireversibile chiar și după ce persoana a încetat să mai fumeze. Rezultatele surprinzătoare transmise de publicația Nature arată, însă, că unele celule, care scapă de degradarea cauzată de fumat, pot repara plămânii.
Acest efect a fost observat chiar și la pacienții care au fumat un pachet de țigări pe zi timp de 40 de ani, înainte să se lase. Miile de chimicale din fumul de țigară compromit și degradează ADN-ul din celulele pulmonare, care se transformă, în timp, din sănătoase în canceroase. Studiul a scos la iveală faptul că acest fenomen avea loc în plămânii bolnavilor și înainte de a depista cancerul.
Majoritatea celulelor recoltate din căile respiratorii ale unui fumător suferiseră mutații din cauza tutunului, iar celule contaminate conțineau până la 10.000 de modificări genetice.
„Ele pot fi considerate niște mici bombe cu ceas, care așteaptă, în timp ce fumatul le determină să se transforme progresiv în cancer.” potrivit doctorului Kate Gowers, unul dintre cercetătorii de la UCL. Dar un procentaj mic de celule au scăpat nevătămate. Este neclar modul exact în care au evitat devastarea genetică, cauzată de fumat, însă cercetătorii afirmă că aceste celule există într-un „buncăr nuclear”.
Potrivit noului studiu, când cineva se lasă de fumat, aceste celule sănătoase cresc și le înlocuiesc pe cele afectate de boală. La oamenii care nu mai fumează, până la 40% dintre celule s-au regenerat, și au ajuns să arate la fel ca cele ale oamenilor care nu au fumat niciodată.
„Am fost cu totul nepregătiți pentru această descoperire.” a declarat doctorul Peter Campbell, de la Institutul Sanger, pentru BBC.
„Există un grup de celule care refac „căptușeala” căilor aeriene în mod miraculos. Am observat această regenerare celulară până și la pacienții care s-au lăsat după 40 de ani de fumat.”, a adăugat el.
Cercetătorii nu au reușit încă să stabilească procentajul exact de recuperare al plămânilor. O altă limitare ar fi faptul că studiul se concentrează pe căile principale de aer, în loc de structurile mai mici precum alveolele, pe unde trece oxigenul din aerul pe care îl inspirăm în plămâni.
Potrivit Global Cancer Observatory, 28 de români mor în fiecare zi din cauza cancerului pulmonar. Aproape trei sferturi dintre aceste cazuri sunt cauzate de fumat. Cancerul pulmonar este cel mai agresiv tip de cancer. El avansează rapid şi provoacă cele mai multe decese.
Studiile au arătat că riscul de cancer la plămân se poate reduce încă din prima zi în care persoana renunță la fumat.