Procurorii Parchetului General au clasat dosarul penal care fusese deschis în urma unei plângeri făcute de o publicație pro-PSD, având ca obiect două imobile din Sibiu, deținute de Klaus Iohannis.
Parchetul General a decis să închidă dosarul care-l viza pe Klaus Iohannis, referitor la două case deținute de familia Iohannis, în Sibiu. Motivul clasării este art. 16 litera i din Codul de Procedură Penală, care spune că punerea în mișcare și exercitarea acțiunii penale nu se fac atunci când există autoritate de lucru judecat. Asta înseamnă că, dacă a existat un proces în care s-au judecat faptele sesizate, procurorii nu mai au dreptul să cerceteze din nou acele fapte.
Publicația Lumea Justiției, care a făcut plângerea, susține că va contesta în instanță decizia procurorilor, deoarece nu toate faptele pe care le-au vizat în plângere au făcut obiectul unor procese judecate. Aceeași publicație mai scrie că în dosarul în care s-a decis clasare se precizează că președintele României are un dosar și la Agenția Națională de Integritate, care are ca obiect modul în care a dobândit averea. Potrivit sursei respective, dosarul a fost suspendat până la terminarea mandatului de președinte, așa cum prevede legislația.
Decizia a fost luată de procurorul Ioan Șandru, adjunctul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din PICCJ, cel care a instrumentat dosarul și a audiat-o pe Carment Iohannis, soția președintelui, în calitate de martor.
Plângerea celor de la Lumea Justiției a fost centrată pe cele două imobile din Sibiu care au făcut obiectul a nenumărate articole, anchete și procese, respectiv de pe strada Nicolae Bălcescu 29, unde a fost sediul Reiffaisen, și cea de pe Gheorghe Magheru 35. Acuzația viza și suma de 320.000 de euro pe care soții Iohannis i-ar fi încasat din chiria uneia dintre case, cu care au cumpărat ulterior alte imobile: Someșului nr. 13, str. Măgura nr. 9 si str. Măgura nr. 11. Alături de Klaus Iohannis și Carmen Iohannis, plângerea îl viza și pe notarul Radu Bucșa.
Casele de pe Bălcescu 29 și Magheru 35 au făcut obiectul unui proces civil, în care judecătorii au stabilit că imobilele au fost dobândit pe baza unor acte de moștenire false, însă vinovăția a fost stabilită în sarcina celor care au moștenit și apoi au vândut imobilele președintelui Iohannis. Contractul de vânzare-cumpărare al acestor imobile a fost anulat, iar familia Iohannis a pierdut dreptul de proprietate asupra acestor case.