0.2 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

20 de milioane de euro, finanțare europeană pentru 40 de autobuze cu gaz natural în Sibiu

Cele mai citite

Primăria Sibiu va cumpăra 40 de autobuze cu gaze naturale, o alegere care se regăsește în trendul orașelor europene. Municipalitatea a anunțat semnarea unui contract de finanțare cu fonduri europene pentru achiziția de autobuze, a unui sistem de bilete, un sistem de informare și o stație de alimentare.
Orașul Sibiu va cumpăra autobuze care funcționează cu gaz natural comprimat, un combustibil care va aduce atât o reducere de costuri în operare, cât și o reducere a poluării orașului. Singurul dezavantaj al acestor autobuze este costul mai mare, în comparație cu un autobuz diesel, un preț care se apropie de prețul unui autobuz electric. Potrivit anunțului primăriei, costul investiției va fi de  98,09 milioane lei, din care 93,68 milioane de lei reprezintă finanțarea nerambursabilă, diferența fiind aportul bugetului local.
“Prin acest proiect vom reuși să modernizăm întreaga flotă de autobuze a Tursib-ului. După achiziția prin prezentul proiect a celor 40 de autobuze alimentate cu gaz, după intrarea în uz a celor 9 autobuze electrice pentru traseele 5 și 13 și a celor 5 microbuze electrice care vor asigura transportul în centrul istoric, vom avea suficiente autobuze pentru a începe implementarea traseelor speciale pentru transportul elevilor către școală. În primă fază, pentru a testa utilitatea unei astfel de măsuri, vom crea trasee către zona centrală, unde se concentrează mai multe unități de învățământ.”, a transmis Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Alegerea primăriei Sibiu este una de apreciat, însă trebuie precizat că propulsia cu gaz natural, deși se află în continuare în atenția edililor și administrațiilor europene, începe să fie depășită, existând companii auto care au anunțat că renunță să mai producă acest tip de motoare. Gazul natural, metanul, are emisii poluante mai reduse față de diesel, generează poluare fonică mai mică și are de asemenea un consum redus, ceea ce conduce la emisii de CO2 mai mici, însă motorul emite în schimb metan, un gaz cu efect de seră de 20 de ori mai puternic decât CO2. În același timp, performanțele economice ale gazului comprimat sunt mai slabe decât cele ale motoarelor diesel hibrid, după cum arată analizele de specialitate. Prețul autobuzelor este mai mic decât al autobuzelor electrice, dar comparabil cu al unui hibrid, la care se adaugă stația de încărcare. Cea mai mare problemă este că introducerea transportului electric în următorul deceniu ar putea să influențeze negativ posibilitatea de amortizare a investiției în autobuze cu gaz. Autobuzele electrice sunt mai scumpe cu până la 50% față de cele pe gaz, dar eficienta de consum poate amortiza diferența în câțiva ani.

Primăria a anunțat că, pe lângă cele 40 de autobuze, va mai fi cumpărat din aceeași bani și un sistem de e-ticketing, pentru tichete și abonamente, care va include și 30 de automate pentru stațiile de autobuz, precum și un sistem de informare, în autobuze și stații. De asemenea, va fi realizată o aplicație mobilă pentru călători și va fi cumpărat un sistem de management al flotei Tursib, care va monitoriza autobuzele pe trasee.
După obținerea finanțării, primăria va proceda la desfășurarea unei licitații pentru achiziție.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect