-1.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Probele pentru depistarea coronavirus recoltate de la sibieni stau la coadă cu alte sute de teste, la Spitalul de Infecțioase din Cluj

Cele mai citite

Prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean, a anunțat că la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj-Napoca sunt în așteptare sute de probe de depistare a COVID-19 din întreaga regiune, în condițiile în care capacitatea laboratorului este de maxim 70 pe zi.
Toate testele de depistare a coronavirusului COVID-19 prelevate în Sibiu merg la Cluj, la Spitalul de Boli infecțioase. Aici însă sunt aduse și probe din celelalte județe din regiune, astfel că s-a format o coadă foarte mare, acesta fiind și motivul pentru care ritmul rezultatelor este foarte redus. Practic, sunt analizate cu precădere probele celor care au simptomatologia specifică coronavirus și cei care au intrat în contact direct cu persoane confirmate.
Prefectul de Cluj a declara că se încearcă validarea mai multor linii de testare, astfel încât să poată fi testate până la 500 de persoane pe zi.
„La nivelul Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, unde se desfășoară în acest moment toată procedură de testare, pentru toată regiunea, capacitatea maximă de testare este, în continuare, de 70 de probe/zi, în condițiile în care avem sute de probe care așteaptă să intre în testare din toată Transilvania. Am identificat mai multe aparate care pot prelua testarea, ele fiind în proces de validare.”, a declarat Abrudean pentru Mediafax.
Un alt centru de testare COVID-19 din regiune este cel de la Timișoara, unde ritmul ajunge și la 100 de probe pe zi. „Opinia publică trebuie să fie informată corect că biochimiștii, biologii și chimiștii din sistemul sanitar sunt în linia întâi a luptei cu Coronavirus.”, spun reprezentanții acestui centru.
„SARS-CoV-2, coronavirusul viu (care poate fi transmis) a fost detectat în mai multe tipuri de produse biologice și a variat între 32% (exsudatul faringian), 93% (lavajul bronhoalveolar), fecale (29% dintre probe),foarte rar în sângele pacienților (1% dintre probe), iar probele de urină au fost toate negative. SARS-CoV-2, coronavirusul viu (care poate fi transmis) fiind un virus cu transmitere aeriană, cel mai frecvent poate fi identificat la pacienți în secrețiile respiratorii: (exsudat nazal sau faringian, spută), lavaj bronhoalveolar sau probe de biopsie endoscopică. Sunt propuse si utilizate mai multe metode, una dintre ele fiind metoda RT-PCR (reacție de polimerizare în lanț) determinarile fiind efectuate din probe biologice din tractul aerian superior (exsudat nazal sau faringian). Proba este considerată pozitivă dacă sunt detectate două secvențe genetice specifice coronavirusurilor, dintre care unul specific SARS-CoV-2.”, mai explică biologii de la Timiș.
Reamintim că pentru a reduce din timpul de așteptare pentru testarea persoanelor suspecte de coronavirus, Spitalul Județean Sibiu a cumpărat, cu ajutorul unei donații oferite de Fundația CON-A, o linie de testare COVID-19, care urmează să fie instalată în zilele următoare în cadrul laboratorului de analize al spitalului. Amenajarea laboratorului specific și achiziția de kituri de testare a fost posibilă și cu ajutorul altor sponsori, sibieni simpli și companii din județul Sibiu.
România a realizat aproape 4.000 de teste pentru depistarea SARS-CoV-2 (CoVID-19), însă numărul probelor prelevate este mult mai mare.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Un incendiu violent a distrus o anexă și a afectat acoperișul unei case

UPDATE: "Pompierii au tușit să salveze casa care era amenințată de flăcări.Focul izbucnit la o anexă gospodărească în urma...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect