Epidemia de coronavirus din România a creat o situație dramatică pentru sistemul medical: peste 100 de cadre medicale, medici, asistente, au fost infectați și sunt nevoiți să intre în carantină. În acest mod este îngreunat procesul de îngrijire și tratament al bolnavilor din spitale.
Conform datelor raportate către Institutul National de Sănătate Publică din teritoriu, în prezent, un număr de 103 cadre medicale sunt diagnosticate cu COVID 19, după cum urmează:
– 43 Medici (27 medici Suceava)
– 45 Asistenți medicali ( 30 asistenți medicali Suceava)
– 14 Infirmieri ( 13 infirmieri Suceava)
– 1 îngrijitoare
Situația cea mai îngrijorătoare este la Spitalul Județean Suceava, unde spitalul a fost închis pentru 48 de ore, pentru a fi dezinfectat, în timp ce medicii și asistentele au fost introduși în izolare. Aici au murit deja doi pacienți, unul luând virusul de la celălalt. Ministerul Sănătății a decis ca spitalul să fie folosit exclusiv pentru cazuri de coronavirus, fiind trimiși inclusiv medici din alte județe.
Cauza principală a acestor infectări în lanț este legată de lipsa materialelor de protecție pentru medici. „Din păcate, ne-am confruntat atât cu cazuri nedeclarate în privinţa istoricului de călătorie sau a contactelor cu persoane venite din zone de risc, cât şi cu o criză mondială în ceea ce priveşte echipamentele de protecţie, situaţie care nu este specifică Spitalului Judeţean Suceava, ci tuturor spitalelor din lume, la această oră. Nu a fost neglijenţă din partea noastră, am făcut tot ce am putut şi am achiziţionat toate materialele de protecţie pe care le-am găsit pe piaţă”, a transmis Spitalul județean Suceava într-un comunicat.
Problema echipamentelor de protecție pentru medici este una generală în România, în acest moment. Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu a transmis un apel public pentru a fi ajutat de societate cu materiale de protecție. Reprezentanții spitalului susțin că actuala criză a generat o creștere a prețurilor pe piața materialelor medicale.