Proiectul pentru restaurarea și revitalizarea Casei Artelor a fost declarat admis în urma finalizării etapei de verificare tehnico-financiare în cadrul apelului „Restaurarea şi revitalizarea monumentelor istorice” al programului „RO-CULTURA”, situându-se pe locul al doilea din 20 de proiecte, cu 89,62 de puncte.
Muzeul ASTRA își propune să transforme Casa Artelor într-un hub creativ. Noile spații ale clădirii ar urma să primească funcții astfel încât mai mult de 80% din suprafața utilă să fie dedicată activităților culturale: expoziții de bază și temporare, săli multifuncționale pentru activități de instruire formală și non-formală, spații pentru activități de educație muzeală și pro-patrimoniu, spații fluide pentru proiectele creative ale comunității și noi forme ale antreprenoriatului cultural, spații pentru memorie culturală (zone de acces la baze de date și cataloage digitale ale meșteșugurilor și meșteșugarilor), spații pentru experimentare și interactivitate, pentru punerea în valoare a produselor meșteșugărești și artizanale, spații pentru recreere, pentru întâlnire și socializare pentru comunitate.
”Este un o mare bucurie și un prilej de mândrie pentru noi toți că am reușit să trecem cu brio de această evaluare. Implementarea acestui proiect nu numai că ar crește impactul pe care Muzeul ASTRA îl are în comunitatea sibiană prin dezvoltarea unui program cultural nou și consistent în centrul istoric, așa cum ne doream de foarte multă vreme, ci ar produce şi un impact considerabil în rândul meșterilor tradiționali. Este prima ocazie reală pe care aceștia o au de a-și certifica competențele dobândite și de a primi un sprijin considerabil pentru a face față provocărilor societății contemporane, pentru a se adapta la cerințele și nevoile pieței”, spune Ciprian Ștefan, directorul Muzeului ASTRA.
Proiectul „Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor – Centrul de Activități și Resurse Regonale (CALL03-13)” ar urma să fie implementat în parteneriat cu Mussene I Sor Trondelag din Trondheim, Norvegia, pe o perioadă de 42 de luni, având o valoare totală de peste 2.570.350 de euro. Programul ar beneficia de un sprijin financiar nerambursabil de maxim 1.999.999,96 de euro. Lista finală a proiectelor finanțate va fi publicată în perioada următoare pe site-ul programului „RO-CULTURA”.