0.2 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Predicțiile matematice ale graficului lui Bogdan Micu – incredibil de exacte. Am calculat situația și pentru județul Sibiu

Cele mai citite

Predicțiile matematice ale lui Bogdan Micu, antreprenor și angajat în campaniile de achiziții de materiale medicale în ajutorul statului român, se dovedesc a fi incredibil de exacte. Astăzi, când sunt 5.990 și 282 de decese, graficul lui prezicea niște valori aproape identice. Am făcut însă o simulare și pentru Sibiu.
Cazul lui Bogdan Micu, antreprenor și implicat dezinteresat în procesul de achiziție de materiale medicale pentru spitale, a devenit celebru la nivel național.

Articolul original despre modelul său legat de epidemia de coronaviurs din România poate fi citit aici

Articolele despre modelul său matematic, realizat după un sistem pus la punct de un matematician (cu open sourse folosită de Bogdan), s-au distribuit de zeci de mii de ori în România și au fost citite de sute de mii de persoane. Au existat foarte mulți critici ai modelului său de calcul, care are la bază un simplu calcul al unei epidemii, pe care se pot aplica unele variabile. Iată ce scria Bogdan ca explicație la graficul lui:

“Cum se citeste estimarea:
Peak? Toata lumea ma intreaba cand atingem Peakul. In primul rand sunt mai multe Peakuri. Peakul de infectati. Peakul de spitalizati. Peakul de decese. Dar un Peak NU inseamna o zi in cazul de fata. Inseamna – asa cum se vedem din grafic- o perioada lunga de aproape 45 zile.
Culoarea galbena inseamna numarul de persoane expuse virusului.
Culoarea rosie inseamna numarul de persoane infectate (incl asimptomaticii)
Culoarea albastru deschis inseamna numarul de persoane spitalizate. (Din asta se aplica un procent pentru a vedea numarul de persoane in Terapie Intensiva)
Culoarea albastru inchis – numarul de decese.
Graficul este pe zile. Si practic se poate citi in fiecare zi cati oameni vor fi in spitale. In Terapie intensiva. Decese. Vindecati. Etc.”

Și tot el preciza cum se poate verifica graficul:

“Cum am verificat ca e corect?
Cea mai buna metoda de verificare pana acum pentru mine a fost verificarea cu datele reale. Graficul are ziua zero la 8 martie. Si, cu o marja de eroare cam de 10-20% a prezis corect evolutia. De pilda cand in tara erau 1814 confirmati si 70 decese eu vedeam 1870 confirmati si 90 decese.”

Verificare pentru azi, 11 aprilie
Asta am făcut și noi astăzi. După 32 de zile, calculul lui prezicea că vor fi 5.909 cazuri depistate (internări și carantină) și, mai mult decât atât, el prezicea că vor fi 289 de decese. Eroarea este, pentru un model statistic, atât de mică încât e greu de crezut: 5.990 de cazuri și 282 de decese, anunțate de autorități. În cazul deceselor, cu siguranță sunt deja produse mai multe decese, care n-au fost încă anunțate. Dar ce trebuie să înțelegem este că modelul poate fi utilizat cu încredere pentru a ne face o idee despre ce urmează.
Ce spune graficul pentru perioada următoare?

  1. Suntem deja pe vârful infecțiilor, care ar fi, la nivel național unde peste 20.000 de persoane simultan. Pe măsură ce populația se infectează și se imunizează, numărul infectaților scade, la fel și gradul de contagiune.
  2. Nu suntem încă pe vârful de cazuri spitalizate (simptomatici, internați sau în carantină), care ar putea ajunge la circa 8.500 de cazuri în zilele 44 – 46 (adică peste 9 – 12 zile).
  3. Numărul de decese, peste circa 10 zile, ar putea urca la 800 – 900 de persoane.

Ce spune graficul despre evoluția cazurilor în weekendul următor? CĂ vor fi 8.122 de cazuri și 575 de decese. Vom verifica la acel moment să vedem dacă mai este în parametri acest calcul sau a fost eronat.
Ce spune graficul despre Sibiu?
Pentru Sibiu, calculele făcute de noi pe un model matematic asemănător, dar adaptat pentru specificul județului, cu o populație de aproximativ 400.000 de persoane și cu un număr minim (78) de persoane infectate, cu o zi zero de 20 martie, când cel mai probabil au ajuns în Sibiu primele persoane infectate, graficul ne prezice 97 de cazuri și 9 decese, după 24 de zile de la prima infectare (în realitate sunt 101 cazuri și 9 decese). Vârful de cazuri în județ, dacă nu vor veni alte surse de infecție din exterior, va ajunge la circa 300 – 330, după 20 – 26 de zile. Numărul total al deceselor prognozate de acest model matematic, în județ, ar fi de circa 100 – 120.
În varianta optimistă, în care am putea rezista în izolare, iar gradul de contagiune ar fi mai mic, numărul total al deceselor s-ar limita la 50, iar vârful spitalizărilor ar fi de circa 150 de persoane.
Precizăm că este vorba doar despre o simulare matematică, bazată pe niște variabile introduse manual. Cel mai probabil, specialiști în statistică și în epidemiologie ar putea folosi mult mai bine acest grafic.

Puteți face diverse setări și puteți verifica graficul aici

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect