Cazul focarului de coronavirus de la Cisnădie, în rândul angajaților fabricii Raguse din oraș, este departe de a fi elucidat. Reprezentanții companiei ne-au precizat faptul că primele angajate care au fost confirmate cu virusul SARS-CoV-2 au fost la muncă pe 3 aprilie, prima femeie, și pe 6 aprilie al doilea caz (femeia care a decedat).
Informația referitoare la confirmarea primului caz de coronavirus în fabrică a fost primită pe 14 aprilie, iar o zi mai târziu s-a anunțat decesul celei de-a doua angajate. Pe 15 aprilie s-a oprit activitatea din fabrică, oamenii au fost trimiși acasă, s-au transmis listele de contacți la DSP, iar pe 16 s-a făcut dezinfecția cu firma recomandată de DSP. Cei de la Raguse susțin că s-au luat măsuri de prevenție și anterior apariției acestor cazuri. Distanțarea angajaților, reducerea programului, igienizări, chiar dacă mediul în care lucrează (produc echipamente medicale) presupune un nivel ridicat de curățenie.
Iată integral povestea acestui caz relatată de cei de la Raguse:
„Firma avea joi 297 angajați care lucrau în două schimburi în 2 hale, magazie și zone de birouri, dar de când a apărut această situație la noi în țară multe angajate pe fond de panică au luat concedii medicale sau de odihnă și am lucrat cu efectiv destul de redus, undeva cu 25-35% mai puțin.
Înaintea instauraii stării de urgență societatea a întocmit plan de măsuri de prevenție:
– reducerea programului de muncă pentru a face posibilă distanțarea între echipe și între membrii fiecărei echipe în vestiar, în sala de mese, în hală.
– am făcut comunicări de conștientizare a problemei, de cât de important este să nu ignore problemele de medicale, să nu vina la muncă până nu ne comunică starea de sănătate și au acordul nostru, să vorbească cu medicii de familie pentru orice problemă minoră, acestea au fost confirmate cu semnătură de toți angajații;
– am sporit igienizările;
– am solicitat acolo unde aveam transport să se facă același lucru;
– mediul în care lucrăm presupune spălare și sterilizarea permanentă și echipare adecvată;
– luăm zilnic declarații pe propria răspundere legate de contacte cu persoane izolate sau venite din zone cu probleme cât și depre simptomatologia specifică înainte de a începe munca;
– la intrarea în hală se testa temperatura;
În data de 14.04.2020 aprox ora 14.00 am fost informați de prima angajată testată pozitiv și am transmis lista de contacte către DSP și persoanele în cauza au fost trimise acasă pentru isolare conform indicațiilor primite.
În data de 15.04.2020 la prima oră când am reușit să luăm legătura cu cei de la DSP pentru a primi alte recomandări și instrucțiuni am aflat de doamna ce a decedat, cazul 2. Astfel am hotărât să facem dezinfecția spațiilor cu firma recomandată de DSP, aceasta fiind posibilă abia în 16, am întrerupt activitatea din data de 15 pentru a face pregătirea necesară înaintea acestui demers. Urmând ca în 21.04.2020 să ne reluăm activitatea, între timp agajate care erau speriate sipanicate au cerut ambulanța acasă pentru că se simțeau rău. Aceste persoane sunt încă în spital, nu avem rezultate oficiale pentru toți dintre ei, dar înțeleg că starea lor de sănătate este bună (nici aici nu știm nimic oficial). Primul caz depistat ar trebui să fie în curs de externare.
Pentru că sunt mai multe cazuri DSP a dispus ca din data de 17 toți angajații să intre în izolare cu cei care locuiesc până în data de 30.
Primul caz confirmat a fost la muncă ultima data în 03.04.2020, iar cazul 2 în 06.04.2020.
Noi am transmis către DSP și poliție listele cu toți angajații și medici de familie de acre aparțin.
Totodată am comunicat angajaților situația și rugămintea de a respecta izolarea și a comunica cu medici de familie pentru probleme medicale cât de minore.
Avem angajați din Cisnădie, Sadu, Bradu, Avrig, Marșa, Horman, Vurpar, Porumbacu.”
Reamintim că pe 14 aprilie o femeie a decedat la Spitalul Județean, fiind confirmată cu coronavirus. Femeia, în vârstă de 50 de ani, nu avea alte afecțiuni cunoscute și era angajată a firmei Raguse din Cisnădie, care produce echipamente medicale. A ajuns în stare gravă la ATI și a decedat în aceeași zi. Ulterior, mai multe angajate din fabrică au acuzat stare de rău. DSP a dispus intrarea în izolare a tuturor angajaților și șase persoane care acuzau simptome au fost testate și internate în spital. Toate șase au fost confirmate cu virusul SARS-CoV-2. DSP face o „amplă anchetă epidemiologică”, după cum ne-au transmis reprezentanții Prefecturii Sibiu.
Cea mai mare problemă este legată de faptul că cei aproape 300 de angajați locuiesc în opt localități din județ, iar până la apariția primului caz din fabrică ei și-au văzut liniștiți de viață, întrând în contact cu alte persoane. Rămâne de văzut cât de mare a fost impactul din punct de vedere al contagiunii, în județ.
În acest moment, nu se știe care a fost cazul zero, persoana care le-a infectat și pe celelalte.