Potrivit CNM ASTRA, masa tradițională din dimineața primei zile de Paști are cel puțin trei feluri obligatorii: ouăle roșii, drobul de miel și telemeaua proaspătă de oaie, asezonate cu primele legume de sezon, ceapa verde și ridichile.
De ce mâncăm pentru prima oară în an telemea proaspătă de oaie exact de Paști?
„Un cioban bun știe cum să ”programeze” fătatul oilor astfel încât pentru Sfintele Sărbători de Paști mieii să fie suficient de mari. Imediat după fătare, oile primesc atenție deosebită: adăpost mai bun și hrană îndestulătoare pentru a avea lapte să-și crească mieluții, căci, da, în această perioadă laptele oilor le este destinat în exclusivitate. Omul nu se atinge de el, pentru că de felul în care sunt hrănite și grijite oile în tot acest timp depinde calitatea mieilor meniți să ajungă pe mesele noastre de sărbătoare. Primul muls și primul închegat al laptelui au loc abia după sacrificarea mieilor. Închegatul natural al laptelui se face prin utilizarea unor enzime de coagulare conținute în mod natural de stomacul mieilor neînțărcați. Acum se fac, pentru prima dată în noul an agricol, telemeaua, cașul proaspăt și urda. La numai 24 de ore după primul închegat, după ce a stat peste noapte în saramură, putem pune pe masă prima bucată de telemea nouă, puțin sărată și încă plină de zer”, explică reprezentanții Muzeului ASTRA din Sibiu.
Detalii despre telemeaua de Sibiu pot fi aflate chiar în cadrul expozției „Atelier.Mâncarea tradițională”, din Pavilionul Muzeal Multicultural de la intrarea în Muzeul în aer liber, imediat după redeschidere.