Sibianul decedat pe 18 aprilie la Spitalul Județean a produs alte două cazuri de infectare, în propria familie, soția și fiica, aceasta din urmă fiind angajată la o fabrică din oraș. Din fericire, cazul a fost depistat fără ca femeia să infecteze alte persoane, după cum ne anunță compania, astfel că nu considerăm util să-i publicăm denumirea. Așteptăm ancheta epidemiologică pentru a afla dacă familia respectivă a intrat în contact și cu alte persoane.
Compania în cadrul căreia lucrează una dintre persoanele testate și confirmate cu virusul SARS-CoV-2 ne-a explicat că femeia se afla în șomaj tehnic când s-a infectat. La revenirea din concediu, femeia a fost depistată și trimisă în izolare, astfel că nu există pericolul răspândirii virusului la alți angajați. Persoanele cu care a intrat în contact au fost trimise și ele în izolare. Până la finalizarea anchetei epidemiologice efectuate de autorități, nu există alte informații despre posibilitatea izbucnirii unui nou focar de coronavirus în județul Sibiu. În acest moment, informațiile oficiale din partea Instituției Prefectului arată că „nu mai există altă fabrică din oraș cu focar de coronavirus”, cu excepția celei din Cisnădie.
„Confirmăm faptul că unul dintre angajații noștri, aflat de o bună perioadă de timp în șomaj tehnic, ne-a fost raportat de autoritățile sanitare ca fiind confirmat testul coronavirus Covid-19. Angajatul este în spital, în recuperare, starea medicală este bună. Compania noastră a identificat angajatul ca suspect, deși era nesimptomatic, și l-a trimis acasă în prima zi de la reluarea activității. Aceeași măsură am luat-o și pentru colegii cu care angajatul a avut contact. Am cooperat cu DSP pentru a identifica aceste persoane, pentru a împiedica eventuala contagiune”, transmit reprezentanții fabricii.
CITEȘTE ȘI: CORONAVIRUS Situația oficială din Sibiu: 209 de cazuri, 14 copii, 15 decese, peste 1000 de persoane izolate și 800 de persoane testate
Așadar, înțelegem că situația este sub control și nu există alte cazuri legate de femeia internată în spital. În același timp, ni s-a explicat că au fost luate măsuri importante pentru protejarea angajaților: ”De la reluarea activității, firma noastră a introdus o serie de măsuri fără precedent: am reorganizat transportul angajaților, introducând autobuze de capacitate mare pentru ca pasagerii să poată sta la distanță unul de celălalt; majoritatea angajaților din funcții suport lucrează de acasă; la intrarea în firmă, angajații trec prin controlul temperaturii, cu termometre non-contact; la intrări au fost instalate covoare dezinfectante cu clor, iar angajații primesc dezinfectant alcoolic pentru mâini, măști de protecție, ochelari și viziere, a căror purtare este obligatorie în companie; în birouri și în producție au fost instalate dispensere cu dezinfectant, iar o companie specializată face zilnic dezinfecția zonelor circulate și săptămânal dezinfecția completă a birourilor; în firmă a fost instalată semnalizare vizuală pentru păstrarea distanței de siguranță în spațiile comune; au fost ajustate schimburile, astfel încât să se reducă numărul de angajați prezenți la lucru în același timp.
Aceste măsuri de prevenție merg mână în mână cu monitorizarea prin chestionare a stării de sănătate a angajaților aflați în activitate. Această monitorizare atentă ne-a permis să identificăm angajatul suspect, să-l trimitem către sistemul de sănătate și să izolăm la domiciliu alte persoane cu care acesta a venit în contact. Angajații aflați la domiciliu au fost monitorizați și de noi și de autorități și ne bucurăm că nu au prezentat nici un simptom până acum, la 17 zile de la contact. Acest lucru indică faptul că am reușit să oprim răspândirea virusului, iar angajații noștri activi sunt sănătoși.”
Mai multe cazuri de persoane din Sibiu infectate ne-au fost semnalate de cititori, în diverse fabrici din oraș, puncte cu risc ridicat de creare a focarelor de coronavirus, din cauza numărului mare de angajați. Pentru fiecare dintre acestea vom cere informații și vom face verificări, pentru a informa de fiecare dată publicul, atunci când există riscul de răspândire a virusului.