5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

De ce s-a renunțat la șomajul tehnic pentru bugetari

Cele mai citite

Șomajul tehnic al bugetarilor nu era o măsură fezabilă, pentru că nu s-ar fi putut aplica unitar tuturor categoriilor de bugetari și oricum nu ar fi fost valabilă decât o lună de zile.
Cum mulți dintre bugetari sunt în zilele acestea în linia întâi a luptei cu pandemia, ar fi rămas practic doar 2-3 ministere unde se putea aplica, iar economia la buget ar fi fost de 200 de milioane de lei, a explicat, duminică seara, la Digi24, ministrul finanțelor, Florin Cîțu. El a pledat pentru o reformă administrativă profundă, și nu una „de suprafață”, scrie Digi 24.
O parte dintre angajații bugetari, cei care au lucrat de acasă, nu au mai primit anumite sporuri și în felul acesta s-au făcut deja economii de câteva zeci de milioane de lei, a arătat Florin Cîțu.
În ceea ce privește scăderea veniturilor demnitarilor, în semn de solidaritate cu oamenii care sunt afectați de criză, Florin Cîțu spune că aceștia pot să-și doneze o parte din salarii singuri, voluntar, și nu este nevoie de o legislație specială.
Pe de altă parte, ideea de băga în șomaj tehnic angajații bugetari sau chiar de a face o reformă administrativă acum nu era fezabilă. O reformă administrativă „curată” și consolidată va veni odată cu informatizarea aparatului public, pe care ministrul Cîțu vrea să o înceapă de îndată ce se încheie criza și să o termine în maximum un an și jumătate.
„Vrem, nu vrem, ducem lupta cu această criză cu aparatul administrativ. Este în prima linie. Pe de altă parte, informatizarea aparatului public este o reformă care va avea implicații mult mai importante și pe termen lung decât orice decizie pe termen scurt, cu șomaj tehnic o lună de zile. Informatizarea aparatului public va restructura total administrația publică și întreg aparatul public și veți vedea că va arăta altfel într-un an, un an și jumătate.
Și de fapt, asta vrem, vrem să avem un aparat public eficient și mai suplu, nu doar o decizie care să meargă doar o lună de zile, să meargă în șomaj tehnic. Economia ar fi fost de 200 de milioane de lei”, a spus Florin Cîțu.
„Nu puteau să meargă în șomaj tehnic nici în sănătate, nici în apărare, nici în învățământ, rămâneau două-trei ministere. Nu puteai să ai o măsură unitară, era o măsură pentru doar câteva ministere”, a arătat ministrul.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Programul evenimentelor din 30 noiembrie – 1 decembrie 2024 în Sibiu

Crăciunul pe Strada Turnului (Festival)Începe la 10:00 | Strada TurnuluiACS Alma Sibiu - Gloria Buzău (Sport)Începe la 10:00 |...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect