Ministerul Educației a făcut public calendarul înscrierilor în învățământul preșcolar. Toți copiii care au cinci ani vor fi înscriși, obligatoriu, în grupa mare sau, la cererea părinților, în clasa pregîtitoare.
Anunțul a fost făcut într-o notă a Ministerului Educației și Cercetării, transmisă inspectoratelor școlare județene.
„Ocuparea locurilor libere, după finalizarea etapei de reînscriere, se va face cu respectarea prevederilor din legislația în vigoare și, cu precădere, în acest an școlar, a prevederilor Legii nr. 56 / 2019, asigurând cuprinderea tuturor copiilor de cinci ani în grupa mare, ca parte a învățământului general obligatoriu”, se arată în nota transmisă de reprezentanții MEN Inspectoratului Școlar Județean Sibiu.
Ministerul Educației și Cercetării a stabilit, în vederea cuprinderii în învăţământul preşcolar a copiilor cu vârste între trei și șase ani, derularea succesivă a următoarelor etape, la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ: reînscrierea copiilor care frecventează grădinița în acest an şcolar şi doresc să o frecventeze și în anul școlar 2020-2021 și, respectiv, înscrierea copiilor care nu au frecventat până acum acest tip de învățământ.
„Copiii de cinci ani sunt reînscriși obligatoriu. Cei care împlinesc în 2019 – 2020 pot rămâne în grupa mare sau, dacă promovează testarea psihopedagogică de la CJRAE, la cererea părinților, pot fi înscriși în clasa pregătitoare”, a explicat, pentru Sibiu 100, Constantin Dincă, purtătorul de cuvânt al IȘJ Sibiu.
Potrivit calendarului aprobat de MEC, reînscrierile se vor desfășura în perioada 25 mai – 5 iunie. Înscrierile se vor desfășura în două etape: 8 iunie – 3 iulie și 20 iulie – 10 august. Cazurile care nu au fost clarificate în cele două etape de înscrieri se pot rezolva în perioada 11-31 august.
Reînscrierile se pot efectua și prin poștă electronică, telefonic sau fax.
Pentru înscriere, părinții pot comunica unității de învățământ prin poștă electronică, telefonic sau fax, datele necesare pentru a fi introduse în aplicația specifică din Modulul SIIIR – Înscriere la grădiniță 2020-2021.
Criterii de departajare
„În situaţia în care, într-o unitate de învăţământ, numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul locurilor libere, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale și criterii de departajare specifice”, arată MEC.
Criteriile generale la care se face referire vizează următoarele: existența unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți (situația copilului care provine de la o casă de copii / un centru de plasament / plasament familial se asimilează copilului orfan de ambii părinți); existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte; existența unui frate/ a unei surori înmatriculat/e în anul școlar următor, în unitatea de învățământ respectivă; existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului, însoțit de certificatul de orientare școlară eliberat de Comisia de orientare școlară și profesională.
În ceea ce privește criteriile specifice de departajare, ele sunt elaborate de fiecare unitate de învățământ sau cu grupe de preșcolari, sunt aprobate de Consiliul de administrație și avizate de consilierul juridic al Inspectoratului Școlar Județean.