Preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Mohammad Murad, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Mamaia, că solicită de urgenţă un dialog direct cu Guvernul României în vederea găsirii unor soluţii comune pentru compensarea pierderilor din turism, în contextul pandemiei COVID-19.
„Cincizeci de mii de persoane aşteaptă sezonul ca să fie angajaţi sau reangajaţi după şomaj. Astăzi Constanţa se bazează în proporţie de 40 la sută pe turişti. E nevoie de o implicare pentru că ne aflăm în comă de gradul patru şi avem nevoie de ventilator special ca să ne poată trezi … Guvernul ne-a transformat de la simpli oameni de afaceri în luptători pentru drepturi.
Nu ne vom opri aici. Vă dau ultimatum încât să se deplaseze imediat şi în termen de maxim până sâmbătă, 16 mai, o comisie formată din toate ministerele tangenţiale cu turismul să vină pe litoral să stăm la masă, să discutăm, să găsim cea mai bună soluţie pentru cei 400.000 de angajaţi care stau acasă şi aşteaptă o soluţie”, a afirmat Mohammad Murad, în cadrul conferinţei de presă.
Preşedintele FPTR a reiterat faptul că doreşte implicarea partenerilor guvernamentali pentru diminuarea efectelor economice induse de măsurile luate pentru stoparea crizei epidemice şi a prezentat o listă cu propuneri.
”Vrem să colaborăm cu toate instituţiile statului român, dar nu vreau să arunce Guvernul mortul în curtea noastră. Vreau să ne asumăm cu toţi, noi pe partea noastră ca mediu de afaceri, ca oameni care am crezut şi credem în România în continuare, consumatorul care vine la noi şi Guvernul, încât acest pericol, această problemă să fie împărţită la trei ca să putem să fim uniţi să trecem peste ce se întâmplă, altfel dacă nu murim de coronavirus, vom muri de foame.
Este trist, e nevoie de curaj, e nevoie de asumare şi de comunicare. Invităm Guvernul României să ne vedem aici pe litoral la discuţii cu noi, să vadă suferinţa oamenilor de aici. Este nevoie de trezire. Dacă până pe data de 16 mai nu ajungem la o masă de negocieri, vom declara public şi vom organiza înmormântarea turismului românesc chiar de noi toţi. Este foarte greu şi vă spun: tot ce am făcut în ultimii zece ani vedem cum se distruge încet, încet”, a susţinut Mohammad Murad.
Conform listei de revendicări, prezentată în conferinţa de presă, FPTR solicită Guvernului, ca măsuri pentru ieşirea din criză: susţinerea în următoarele trei luni a tuturor angajaţilor din industria turistică prin plata a 60% din salariul brut; primă de angajare în valoarea de 500 de euro, măsură care are ca efect imediat reducerea şomajului; prelungirea şomajului pentru personalul sezonier de la 6 la 8 luni; suspendarea impozitului specific pe tot anul 2020; reducerea taxelor locale şi a impozitului cu 75% faţă de 2019; înfiinţarea centrelor medicale de testare în staţiunile turistice semnificative; acordarea sumei de 1.000 de euro pentru pensiunile turistice ca suport pentru redeschidere; reducere de 75% din valoarea chiriilor pentru plaje faţă de 2019; constituirea unui registru unic de control privind măsurile care trebuie aplicate în actuala conjunctură provocată de pandemia cu coronavirus; deschiderea tuturor unităţilor hoteliere clasificate până la 10 iunie în condiţiile similare din alte ţări ale Uniunii Europene şi îngheţarea preţului la utilităţi pentru minimum 6 luni. (AGERPRES)