-2.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Aspiratorul care termoscanează

Cele mai citite

Motto: “Nu ne pot lua ei atâta temperatură câtă putem noi produce”.
În ultimele zile, cea mai aprigă controversă din societatea românească este legată de termoscanare. Adică de măsurarea temperaturii corporale cu dispozitivele acelea cu laser, în scopul “selecției epidemiologice”, mai exact al depistării persoanelor care ar putea fi bolnave de COVID-19. Societatea nu a ratat nici această ocazie specială pentru a se face de râs și a scoate la suprafață, precum uleiul într-o apă proaspătă de izvor, pătura aceia de indivizi incapabili să-și administreze viața socială. Despre cea privată a lor nu discutăm și nici nu merită să ne amestecăm în ea. Dar observăm în fiecare zi tot mai mulți astfel de sociopați, preocupați nu de cum să ne fie mai bine, ci de cum să protesteze față de ceva, față de dușmani imaginari. Nu erau destule problemele vaccinurilor, cele ale antenelor 5G, ale cipurilor din cărțile de identitate, acum avem o problemă cu virusul. Dar ce zic eu cu virusul, asta e joacă de copii pentru ei. Acum problema majoră a omenirii e raza diabolică cu laser din vârful termoscanerelor.
Pe la începutul secolului trecut, subiectele de protest erau altele. Stâlpii de telegraf erau considerați aducători de moarte, iar viteza mașinilor, de peste 20 km/h, era subiectul unor previziuni macabre: organele interne aveau să ni se topească din cauza vitezei. Și atunci, ca acum, oamenii ieșeau pe stradă și protestau pentru fricile lor. Așa cum ne-am obișnuit, și atunci, și astăzi, teoria conspirației este vehiculul principal al minții celor care nu prea au mers la școală. Da, acesta este unul dintre efectele lipsei de educație și cultură: teama de necunoscut. Atunci când n-ai habar de ce te înconjoară, te temi că orice îți poate face rău. Ați văzut câtă spaimă este într-un câine când vede prima dată un aspirator mergând? Cam așa arată pentru acești neadaptați social societatea modernă: ca un aspirator care huruie. Ei sunt obișnuiți cu lucruri simple, cu propoziții scurte și înțeleg doar lucrurile pe care le-au prins în timpul școlii primare. Dacă le-au prins. Vă amintiți de Galileo Galilei, dar de Nicolas Copernic? Dar de Albert Einstein, Isaac Newton? Poate de Pitagora și Euclid? Cei care se opun astăzi termoscanării sunt absolut convins că habar n-au cine sunt. Dar credeți că dacă îi întrebăm despre noțiuni de bază ale biologiei, anatomiei știu ceva? Ei, aș. În schimb, ei sunt experți în teoria conspirației, în lucruri care ar fi prea simple dacă s-ar petrece chiar așa cum scriem noi, jurnaliștii. Pentru că, în același timp, noi jurnaliștii “suntem plătiți” să transmitem ce vor guvernele, să mințim și să manipulăm. Probabil din același motiv încercăm să-i convingem că Pământul este sferic și nu plat.
În concluzie, să nu uităm că aceste mici aparate de măsurat temperatura fac parte din bagajul extrem de valoros al științei, al progresului omenirii, de care toți adepții teoriilor conspirației se tem. Termoscanerele ne-au ușurat viața, ca multe alte descoperiri, și trebuie să știm măcar atât: nu radiază, nu ștampilează, nu citesc cipuri sau coduri secrete. Nu vaccinează, dar nici nu tâmpesc.
Aviz protestatarilor: mai rău decât sunt nu vor fi după termoscanare.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Locuiți la bloc și gătiți cu ușa deschisă la apartament? Amenda e de zeci de mii de lei

Noua legislație pentru românii care locuiesc la blocuri prevede amenzi uriașe pentru cei care gătesc cu ușile deschise la...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect