6.3 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Consulul Germaniei la Sibiu, invitat de onoare, pe scenă, în Stagiunea Online a Filarmonicii de Stat

Cele mai citite

Excelența Sa Hans Erich Tischler, Consulul Republicii Federale Germania la Sibiu, a fost, recent, oaspetele de onoare al Stagiunii Online a Filarmonicii de Stat Sibiu, în cadrul concertului transmis online. În premieră pentru instituția sibiană, un diplomat a prezentat alături de dirijorul Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu, un fragment din Simfonia a IX-a de Beethoven.

Contextul epidemiologic i-a obligat pe organizatori să anuleze un proiect muzical pregătit împreună cu Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu, prin care a vrut să sărbătorească, în 9 mai, Ziua Europei. Cu toate acestea, Stagiunea Online a creat premisele unei premiere istorice: Excelența Sa Hans Erich Tischler, Consulul Republicii Federale Germania la Sibiu, a răspuns invitației de a fi alături și de a prezenta una dintre cele mai valoroase compoziții muzicale: ”Simfonia a IX-a” de L. van Beethoven.
”În acest an sărbătorim pentru a 250-a oară nașterea lui Ludwig van Beethoven, ne înclinăm în fața unui artist care a lăsat în urmă o operă care, în continuare, e greu de cuprins. Muzica sa rămâne și după mai mult de două secole o inspirație pentru noi toți. Cine nu e fascinat când se intonează imnul Europei? Pe bună dreptate această parte a celei de-a IX-a Simfonii a fost aleasă drept Imn al Europei, pentru că abordează valori universale care nu cunosc limite și care ne unesc pe noi toți în Europa. Niciun compozitor înaintea și după el nu a creat muzică plină de atâta căldură, profunzime și emoție. Contemporanii lui Beethoven au perceput muzica sa ca fiind îndrăzneață, inovatoare și – până în zilele noastre – ea este de neatins. Toți o înțeleg. E impregnată de o umanitate profundă, mereu în căutarea unei adevărate măreții și a unei frumuseți adânci, condusă de idealurile acestui titan al istoriei umanității. Muzica sa va rămâne mereu universală, indiferent dacă este vorba despre muzica sa ecleziastică sau cea laică. Mă bucur că putem asculta și aici la Sibiu muzica acestui titan, căci aici la Filarmonică avem acces direct la muzică și ne putem bucura de aceasta. Mulțumiri managerului Cristian Lupeș pentru implicarea și angajamentul său pentru a celebra cum se cuvine anul Beethoven”, a declarat Excelența Sa Hans Tischler.

”Îi mulțumesc domnului consul Hans Tischler. Este o onoare pentru noi să ni se alăture în acest moment foarte emoționant pentru Filarmonică. Ne-am reîntâlnit cu muzica lui Beethoven după mult timp, a fost un an pe care noi – mai în glumă, mai în serios – l-am denumit Beethovenescu, pentru a-l omagia pe marele compozitor. Beethoven a reușit și a scris partitura într-un an de zile, cu cele patru părți faimoase. În stagiunea Online noi am programat câteva momente ale celebrei teme transformate în imnul Europei și interpretate de muzicienii noștri din Sibiu – Lilia Radu (vioară), Gabriel Silișteanu (violă), Makcim Fernandez-Samodaiev (violoncel), Valentin Desagă (contrabas) și Raduly Adam (fagot)”, a precizat dirijorul Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu.

Concertul, difuzat marți, 9 iunie, în Stagiunea Online, se află pe primul loc în topul vizualizărilor din această perioadă, cu peste 2.100 de vizualizări. Înregistrarea acestuia este disponibilă în continuare pe site-ul www.FilarmonicaSibiu.ro, dar și pagina de facebook și canalul oficial de Youtube al instituției.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

25 Noiembrie, Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor

Pe 25 noiembrie, lumea marchează Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, un prilej important pentru a atrage atenția...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect