-0.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Rețete culinare vechi, din Delta Dunării, pregătite în weekend în Muzeul ASTRA

Cele mai citite

În acest sfârșit de săptămână, cei care trec prin Muzeul din Dumbrava Sibiului se pot răsfăța cu preparate specifice Deltei Dunării.

Muzeul ASTRA organizează în aceste zile o serie de ateliere interactive gastronomice, în cadrul evenimentului „Sărbătoarea Deltei”, aflat la ediția a patra. Potrivit CNM ASTRA, în Muzeu vor fi prezenți trei pescari lipoveni și ucraineni din Delta Dunării, care vor prezenta rețete culinare vechi din satele Mila 23, Letea și Caraorman. Cei trei vor pescui cu setca și vintirele prin lacul din Muzeul în aer liber, exact cum procedează pe canalele și pe lacurile din Delta Dunării.
„Vor fi trei zile în care vom reliefa povestea pescuitului, a pregătirii peștelui și a preparatelor tradiționale din pește alături de lipoveni și ucraineni din satele Deltei. Începem cu Malasolcă (un fel de rasol din pește). Mâncarea cunoscută la haholi și la lipoveni drept malasolca înseamnă cartofi fierţi în coajă, peşte şi mujdei. Cartofii se fierb în coajă, cu puţină sare. Separat, se fierbe peştele proaspăt cu sare. Rolul sării în fierberea peştelui este foarte important. Sarea se adaugă încă de la început, astfel peştele nu se “împrăştie” în apă. Pe timp de iarnă, se folosea peştele sărat, ţinut în apă în prealabil. Mujdeiul se prepară mai consistent și se presară peste peștele fiert. Vom continua cu o ciorbă de pește ca-n Delta Dunării. Ceaunul pentru ciorbă este pus pe foc, pe jumătate umplut cu apă. Se adaugă legumele proaspete de grădină tăiate nu foarte mărunt (roşii, ardei, cartofi şi ceapă) şi ceaunul este lăsat pe foc, până când legumele sunt fierte. Se adaugă peştele (îndeosebi caras, lin, crap) şi puţin oţet, pentru ca acesta să nu se sfărâme. Cu câteva minute înainte de a fi luat ceaunul de pe foc, este adăugat pătrunjelul. Ciorba este potrivită, după gust, cu câte o lingură de oțet! Recomandarea lipovenilor: prima dată se mânâncă peștele, cu mâna, apoi se consumă ciorba propriu-zisă! Evident că în prealabil se cuvine să ne spălăm pe mâini și să respectăm toate normele sanitare impuse în această perioadă specială”, explică Lucian Robu, directorul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului.
Vineri, pescarii vor prinde și  conserva peștele, pe care îl vor pregăti sâmbătă și duminică la Târgul de Țară din Muzeul ASTRA, între orele 11 – 17.
Evenimentul face parte din programul cultural „Comunități în Muzeul ASTRA”.
Muzeul ASTRA recomandă să se respecte, în cadrul atelierelor, distanțarea socială.
 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect