0.2 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Vacanța din Grecia ar putea deveni un coșmar. Românii se confruntă cu cozi la frontieră, controale în aeroport și posibilă autoizolare la hotel

Cele mai citite

Cei care vor să meargă la mare în Grecia în acest moment trebuie să știe că lucrurile sunt departe de a fi intrat în normalitate, așa cum era, de exemplu, anul trecut. Chiar dacă autoritățile elene au anunțat că accesul românilor în Grecia, în stațiuni, este liber, situația este mult mai complicată: cozi la intrarea cu autoturismul în Grecia, teste la aterizarea pe aeroport, formulare de completat și riscul de a fi carantinați.

În ultimele zile, mai multe evenimente prin care au trecut românii care au plecat în vacanță în Grecia atrag atenția asupra posibilelor situații cu care se pot confrunta turiștii care călătoresc din România în Grecia.
La mijlocul săptămânii, călătorii unui avion care a aterizat pe Aeroportul Heraklion din Creta s-au trezit testați cu toții, deși autoritățile din Grecia au declarat că testările aleatorii se vor face cu frecvență scăzută, iar probabilitatea testării românilor pentru Covid-19 este foarte mică. Avionul transporta circa 200 de pasageri din București și Cluj-Napoca, iar unul dintre români a povestit că au fost testați toți, inclusiv copiii, testarea durând mai bine de 3 ore. Potrivit bărbatului, turiști veniți din alte țări nu au avut parte de un control similar.
Situația este și mai gravă la frontiera rutieră, acolo unde cozile se întind pe kilometri întregi, fiind un singur punct de trecere deschis între Bulgaria și Grecia: Kulata-Promachonas. Pe sensul de trecere spre Grecia, rândul de mașini mici se întindea ieri, potrivit martorilor, pe mai mulți kilometri, iar românii care au stat la coadă au fost nevoiți să aștepte ore în șir pentru a trece frontiera.
Ministerul de Externe a făcut apel către autoritățile elene în vederea identificării unor soluții care să reducă timpul de așteptare și evitarea aglomerării autoturismelor, sugerând deschiderea și altor puncte de frontieră. Premierul Orban a spus, de altfel, că va discuta personal cu reprezentanții guvernului grec pentru a găsi soluții.
Autoritățile din Grecia au anunțat că, între 1-15 iulie, intrarea în țară în scop de turistic se va face doar prin punctul de trecere al frontierei Kulata (Bulgaria) – Promachonas (Republica Elenă). Pentru celelalte tipuri de categorii esențiale, cum ar fi vizitele de serviciu, afaceri, studii sau scopuri medicale, traficul esențial se poate desfășura prin orice punct de trecere al frontierei, (Nymfeia, Krystallopigi, Kakavia, Kipi, Evzoni).

Care sunt condițiile de intrare în Grecia

Românii care au decis să meargă în Grecia în vacanță trebuie să respecte o serie de reguli înainte și după intrarea în această țară. Pe lângă faptul că vor putea intra în țară doar printr-un singur punct de frontieră, aceștia vor trebui să completeze un formular online cu 48 de ore înainte de a pleca în vacanță și vor putea fi inclusiv testați pentru depistarea infectării cu Covid-19.
O altă regulă instituită de autoritățile elene constă în obligativitatea completării unui formular electronic (Passenger Locator Form), prin intermediul căruia să poată fi asigurată evidența celor care se deplasează în această.
„Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care intenționează să călătorească în Republica Elenă că, începând cu data de 1 iulie 2020 și până la 31.08.2020, toate persoanele care intră pe teritoriul Republicii Elene (pe cale aeriană, rutieră sau maritimă) sunt obligate să completeze, cu cel puțin 48 de ore înainte de începerea călătoriei, un formular electronic (Passenger Locator Form), prin intermediul căruia să poată fi asigurată evidența electronică a celor care călătoresc în această țară, cu mențiunea că pana pe data de 5 iulie 2020 este permisa intrarea cu PLF completat la check-in (transport aerian), iar începând cu data de 6 iulie 2020, pasagerii care sosesc cu avionul trebuie sa aiba PLF completat cu 48 de ore in prealabil”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.
După completare, solicitanții vor primi pe adresa de e-mail utilizată la completarea formularului un cod unic de confirmare a înregistrării, care trebuie prezentat autorităților de frontieră (în format electronic sau tipărit), în momentul intrării pe teritoriul elen. Formularul este disponibil în limba engleză la adresa https://travel.gov.gr, unde sunt disponibile și condițiile de călătorie valabile pentru această perioadă.
De asemenea, la intrarea în teritoriul elen pot fi efectuate teste aleatorii pentru depistarea infectării cu Covid-19, situație în care persoana testată trebuie să aștepte, în condiții de autoizolare, la adresa pe care a declarat-o în formularul electronic, rezultatul testului.
„Refuzul efectuării testării se sancționează cu amendă în cuantum de 500 euro. De asemenea, în cazul în care o persoană este testată pozitiv și supusă unor măsuri specifice de izolare și nu respectă aceste dispoziții, este sancționată cu amendă de până la 5000 de euro”, mai transmite MAE.
Pentru transportul cu autoturismul, formalitățile din Grecia creează blocaje la graniță, iar turiștii pot aștepta ore în șir pentru a-și continua călătoria.
Ministrul Turismului din Grecia, Haris Theoharis, a anunțat, într-un interviu pentru Digi 24, că acest sezon estival este diferit de celelalte, fapt care impune anumite măsuri. „Vom face tot ce ne stă în putință să deschidem cât mai curând alte variante de tranzit și să limităm problemele cu care se confruntă turiștii. Dar deocamdată cei care își fac planuri trebuie să ia în considerare că drumul cu mașina va fi mai lung”, a declarat ministrul grec.
În Grecia rămân obligatorii măsurile generale de prevenție, precum purtarea măștii, dezinfectarea mâinilor și distanțarea socială.
Românii pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106774035 și Consulatului General al României de la Salonic +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență, potrivit sursei menționate. De asemenea, românii care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă +306978996222 și al Consulatului General al României de la Salonic +306946049076. MAE recomandă și consultarea paginilor de internet http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.mae.ro.
Românii care călătoresc în străinătate pot primi informații și sfaturi utile de călătorie utilizând aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs).

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect