5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Cum să-ți alegi laptopul potrivit pentru nevoile tale

Cele mai citite

Nu știi ce laptop să-ți cumperi și nici nu ai un prieten informatician pe care să-l întrebi. Află din acest scurt ghid la ce lucruri trebuie să fii atent atunci când achiziționezi un laptop.
Fie că e primul tău laptop sau îl înlocuiești pe cel deja existent, să alegi unul adaptat nevoilor tale nu este o sarcină ușoară. Dacă alegi prost, poate fi foarte frustrant ulterior. Dacă nu ai nici cea mai vagă idee de unde să începi (nu-i nimic, nu ești singurul!), iată câteva sfaturi care te pot ajuta în luarea deciziei corecte.
Varietatea de oferte de pe piață nu are darul să ne ajute să luăm mai ușor decizia. Există, însă, laptopuri care pot fi folosite atât pentru jocuri, cât și pentru programe de simulare 3D sau design. De aceea, e foarte important să știi de ce anume trebuie să ții cont la cumpărarea unui laptop, pentru că așa vom găsi device-ul potrivit.
Dimensiunile și modul de utilizare
Unul dintre cele mai bune sfaturi atunci când vine vorba de cumpărat un laptop este să fii atent la greutate și dimensiuni. Asta pentru a nu fi nevoie să cumperi, pe lângă laptop, și un ghiozdan sau o geantă nouă. În acest punct, putem găsi de la MacBook-uri la Notebook-uri ale diferitelor branduri cu greutăți în jur de sau sub 1 kilogram. Dacă vrem mai multă putere și un mai bun raport calitate/preț, atât prețul, cât și dimensiunile cresc spre 2 kilograme la majoritatea laptopurilor, ajungând chiar, când vine vorba de laptopuri pentru gaming, unde se caută randament cu orice preț, la 3 sau 4 kilograme.
Tipul de ecran
Alt lucru important la cumpărarea unui laptop este ecranul. Logic, nu? Dacă ești dintre cei care caută un laptop pentru gaming, divertisment și, în general, pentru folosință domestică mai mult, îți recomandăm ecranele lucioase. Acestea oferă culori și contrast mai intense, dar lumina becurilor sau a soarelui pot să te deranjeze cu reflecțiile în acesta. Acestea sunt ecrane ideal de folosit la interior sau cu foarte puțină lumină directă în jur. Totuși, dacă vei utiliza laptopul la muncă, la școală sau la exterior, e mai bine să optezi pentru unul cu ecran mat. Aici vei pierde din calitatea culorilor, dar câștigi o imagine mai clară, inclusiv cu iluminat direct.
Dimensiunea ecranului
În afară de tipul de ecran, este importantă și mărimea acestuia, la fel ca și rezoluția, pentru că și acestea influențează experiența de utilizare. Laptopurile mai mici și mai compacte  au ecrane mai mici de 12 inchi, sunt foarte bune pentru a fi utilizate absolut în orice loc, dar incomode dacă le folosești timp îndelungat. Între 12 și 14 inchi găsim majoritatea laptopurilor, atât cele pentru divertisment, cât și cele pentru muncă sau studiu. Acestea combină o dimensiune adecvată a ecranului cu faptul că încap fără probleme într-un ghiozdan sau o geantă. Dacă „urcăm” spre 14-16 inchi, vom găsi laptopuri ideale pentru munca de zi cu zi, pe care vom putea deschide mai multe tab-uri, programe și documente, fără a ne forța vederea. Peste 16 inchi, vorbim deja în cele mai multe cazuri de laptopuri de gaming.
Bateria
Alt lucru important la alegerea unui laptop este bateria. Cu cât e mai mare, cu atât mai rar trebuie să cauți o priză. Durata bateriei unui laptop depinde de modul în care utilizăm device-ul, dar te sfătuim să alegi laptopuri care oferă o autonomie de 12-15 ore. Dacă vrei un laptop de gaming, acestea trebuie să stea mai des conectate la priză, întrucât consumă foarte multă energie.
Procesorul
Procesorul este determinant, pentru că de el depinde puterea de procesare a laptopului nostru. Nu trebuie să-ți faci o obsesie din el, însă. Dacă vrei să te joci sau să programezi sau să proiectezi clădiri, ai nevoie de un procesor potent, dar dacă vrei doar un laptop de uz casnic, pentru munca de birou sau pentru urmărit seriale, nu ai nevoie de prea mult. Un Intel i5 sau chiar i3 ar trebui să fie suficiente.
Memoria RAM
Memoria RAM e importantă pentru că are un impact mare asupra felului în care utilizăm computerul. La fel ca în cazul procesorului, dacă ai nevoie de un laptop de înaltă performanță, recomandăm să alegi modele cu 12 GB sau 16 GB RAM. Dacă nu ai nevoie decât pentru studiu sau muncă, dar folosești multe tab-uri deschise, atunci ai nevoie între 8 și 12 GB de RAM. Pentru toate celelalte variante, îți ajung și mai puțini.
Placa video
Dacă randezi sau te joci, placa video este una dintre cele mai importante componente ale unui laptop. Dacă folosești laptopul pentru muncă și vizionat filme, nu e atât de importantă. O placă video performantă crește prețul laptopului destul de mult.
Hard disk-ul
Hard disk-ul este cel care păstrează informația pe calculatorul tău, de la jocuri la documente și filme. În prezent, nu e o problemă, dat fiind că există laptopuri cu pănă la 1 TB spațiu de depozitare. În prezent, însă, cum nimeni (sau aproape nimeni) nu mai păstrează filme sau muzică pe hard disk, ci urmărește sau ascultă online, nu e atât de important să ai mult spațiu de stocare.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

VIDEO: A dat 6 milioane de euro pe o banană și a mâncat-o

Un bărbat care a cumpărat o operă de artă în valoare de 6 milioane de euro, constând într-o banană...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect