În acest weekend, Muzeul din Dumbrava Sibiului găzduiește „Zilele Hungarikum 2020”, o inițiativă organizată de Asociația HÍD – Centrul Cultural Maghiar din Sibiu sub deviza „Împreună demonstrăm că se poate găti bine și cu distanțare fizică!”.
„Concursul de gătit gulyaș la ceaun revine în pandemie, organizat în condiții speciale, 100% în aer liber și respectând normele sanitare impuse de autorități”, spun organizatorii.
La concursul de gătit gulyás, ce se desfășoară astăzi, s-au înscris 15 echipe din toată țara. Competiția este împărțită în două categorii: gulyás și orice preparat maghiar gătit la ceaun.
Ceaunele vor fi amenajate la o distanță de cinci metri unul de celălalt. De asemenea, pentru a evita orice suprapopulare a zonei, cele 15 echipe vor găti în intervale orare diferite. Prin urmare, preparatele lor nu se vor servi în același timp.
În programul evenimentului mai sunt prezente vernisaje de expoziții, concerte de muzică populară, spectacole de csárdás, jocuri distractive pentru copii, construcție iurtă și concurs de tras cu arcul, ateliere și meșteri tradiționali, degustări de preparate, licori și bunătățuri.
Potrivit organizatorilor, vor participa 60 de meșteri tradiționali și producători de preparate gastronomice.
„Față de anii precedenți de această dată numărul producătorilor și meșterilor tradiționali este unul mai numeros, probabil și datorită faptului că se organizează destul de puține astfel de târguri în țară și chiar peste hotare în 2020. Strada meșteșugarilor va cuprinde peste 30 de meșteri și producători din întreaga țară. Ceramica, lemnul, hârtia, fierul, textilele, sticla și alte materiale vor fi prezente și prelucrarea acestora va puta fi vizualizată prin atelierele din Muzeul în Aer Liber în cele trei zile de festival. Târgul gastronomic maghiar va fi reprezentat de peste zece producători musafiri și cinci localnici. Se vor putea degusta și achiziționa: pâine, miere, ciocolată, produse din lavandă, turtă dulce, pălincă, bere, brânzeturi, legumeși fructe procesate, vinuri etc”, au mai spus organizatorii evenimentului.
Programul complet al evenimentului:
22 august – sâmbătă – EVENIMENTE în AER LIBER
Locaţie: Muzeul în Aer Liber ASTRA, Târgul de Ţară
08:00 – 18:00 CONCURS DE GĂTIT
09:00 – 14:00 – în paralel cu gătitul evenimente de timp liber: dansuri şi muzică populară maghiară, prezentări şi ateliere ale meşterilor populari, evenimente pentru copii, concursuri, jocuri, degustări de bere şi diverse produse
– Strada meşteşugarilor, târg, ateliere live și prezentări
– Târgul gastro-turistic, prezentări și degustări
– Spectacole de dansuri și muzică populară maghiară
– Evenimente pentru copii
– Degustări de bere artizanală, vinuri și alte produse tradiționale
– Construcție iurtă și concurs de tras cu arcul – Asociația Kalibáskő
14:00 – 16:00 – degustarea preparatelor, jurizare, premiere
12:00 – 17:00 Spectacole cultural-artistice:
– Csilla Tamás din Cluj Napoca – interpretă de muzică populară maghiară
– István Rigmányi din Cluj Napoca – romanțe
– Operettissimo din Cluj Napoca – operetă
– Ansamblul Miriapod din Sf. Gheorghe – dansuri populare maghiare
– Trupa Anacronism din Sibiu – demonstrații medievale, expoziție, tras cu arcul
23 august – duminică – EVENIMENTE în AER LIBER
Locaţie: Muzeul în Aer Liber ASTRA, Târgul de Ţară
09:00 – 14:00 CHEFI MAGHIARI LA CEAUNE – bucătari profesioniști vor găti preparate specific maghiare, după care acestea se vor putea degusta de publicul vizitator.
În paralel:
– Prezentări gastronomice maghiare
– Strada meşteşugarilor, târg, ateliere live și prezentări
– Târgul gastro-turistic, prezentări și degustări
– Construcție iurtă și concurs de tras cu arcul
– Degustări de bere artizanală, vinuri și alte produse tradiționale
12:00 – 16:00 Spectacole cultural-artistice:
– Operettissimo din Cluj Napoca – operetă și romanțe
– Ansamblul Miriapod din Sf. Gheorghe – dansuri populare maghiare
– Trupa Anacronism din Sibiu – demonstrații medievale, expoziție, tras cu arcul