Directorul OMS, Tedros Ghebreyesus, a afirmat că lipsa interacțiunilor sociale, din cauza pandemiei de coronavirus, a avut efecte asupra sănătății mentale a milioane de persoane.
„Pentru mulți oameni, lipsa interacțiunilor sociale, din cauza pandemiei, a avut efecte profunde asupra sănătății mentale”, a declarat Tedros Ghebreyesus, într-o conferință de presă organizată la sediul OMS din Geneva, scrie Mediafax.
Printre urmările crizei Covid-19, se numără și creșterea temerilor și a stărilor de anxietate, este de părere directorul OMS.
„Criza Covid-19 a avut impact asupra sănătății mentale a milioane de oameni, în contextul stărilor de anxietate și a temerilor cauzate, dar și prin perturbarea serviciilor de sănătate psihică. Oamenii aflați în unități medicale pe termen lung, precum centrele de asistență și instituțiile psihiatrice, sunt expuși riscurilor crescute de infectare. Mulți profesioniști din domeniul sănătății psihice au fost infectați cu noul coronavirus; iar unele unități de sănătate mentală au fost închise pentru a fi transformate în centre de tratament pentru Covid-19”, a explicat Tedros Ghebreyesus, potrivit site-ului OMS.
Directorul OMS a ținut să sublinieze faptul că sănătatea mentală este deja o problemă neglijată pe plan mondial. „Aproape un miliar de oameni trăiesc cu o disfuncție mentală, trei milioane mor anual din cauza efectelor dăunătoare ale alcoolului, iar la fiecare 40 de secunde o persoană moare prin sinucidere. Cu toate acestea, foarte puțin persoane au acces la serviciile de calitate pentru sănătate mentală. În țările cu venituri mici ori medii, peste 75% dintre persoanele care au disfuncții mentale, neurologice ori privind consumul de substanțe nu primesc tratament. Stigmatizările, discriminarea, legislația punitivă și abuzurile asupra drepturilor omului sunt încă foarte răspândite”, a mai spus directorul OMS.
Acesta a anunțat că pe 10 octombrie, de Ziua Mondială a Sănătății Mentale, OMS va organiza pentru prima dată un eveniment online global de consiliere în materie de sănătate mentală.